Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Žena prvi put na vrhu liste najmoćnijih u umetnosti

    Američka kustoskinja italijansko-bugarskog porekla Karolin Hristov-Bagargijev našla se na vrhu liste najmoćnijih 100 ljudi u svetu umetnosti, postavši tako prva žena koja je to učinila tokom 11. godišnje istorije lista „ArtReview“ koji ovu listu pravi.

    Hristov-Bakargijev najpoznatija je po tome što je bila kustos maratonskog sajma umetnosti „Dokumenta 13“ u Kaselu u Nemačkoj. Istoričarka umetnosti koja je radila kao novinar pre nego što je postala kustos u Italiji, a hvale je zbog oranizovanja Dokumenta, koji se održava na pet godina i traje 100 dana. Izložbu u Kaselu, organizovanu u gradskim parkovima, galerijama, bioskopima i železničkim stanicama, posetilo je oko 860.000 ljudi.

    „Mislim da ne dobijate ekstra poene ako ste poznati“, rekao je Mark Rapolt, urednik lista na komentare da je gotovo nepoznata ličnost van umetničkog sveta došla na vrh liste na kojoj su nekada bili kineski disident Aj Vejvej i galerista Leri Gagosijan.

    On je pohvalio „globalnu i ogromnu ambiciju“ Dokumenta i objasnio da su se neki članovi žirija zalagali za poznatije ime koje bi bilo na vrhu liste. „Nije da je njen izbor prošao bez rasprave. Mislim da novac uvek učestvuje u raspravi, ali ona je bila glavni takmac sve vreme“, rekao je on Reutersu.

    Na drugom mestu se našao Gagosijan, a na trećem Aj Vejvej. Galeristi Ajvan Virt i Dejvid Zvirner slede na četvrtom i petom, dok je nemački umetnik Gerhard Rihter koji je postavio aukcijski rekord za živog umetnika početkom meseca kada mu je slika prodata na aukciji u Sotheby za 34,2 miliona dolara, stigao na šesto mesto.

    Novi na listi je ruski pank bend „Pussy Riot“ na 57. mestu, čime je odato priznanje uhapšenim članicama benda.

    Rapolt kaže da je lista raznolikija sada neko u prošlosti, sa brojnim figurama iz sveta umetnosti Azije i Latinske Amerike i da bolje odražava stvarni svet.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE