Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Žutica u mačvanskom okrugu

    U Šabačkoj Opštoj bolnici su tri deteta – dva školskog i jedno predškolskog uzrasta, iz kod kojih je utvrđeno prisustvo kontaktne žutice, hepatitisa tipa „A“.

    Po rečima direktora šabačkog Zavoda za javno zdravlje Nebojše Sofranića, zbog moguće epidemije u tom delu Mačve naložene su mere pojačanog higijenskog nadzora.

    „Mala je šansa da se zaustavi na tri slučaja jer se radi o bolesti koja se prenosi kontaktom prljavim rukama i zato smo na oprezu. Sva deca su Romi, žive u neadekvatnim uslovima, sa poljskim toaletima udaljenim 10 koraka od kuća, đubre se odlaže pored ulaznih vrata a voda je na dubini od osam metara što je neprihvatljivo“, rekao je Sofranić agenciji Beta.

    On je naveo da se uzorci pijaće vode iz bunara analiziraju, ali da je siguran da to nije uzrok pojave žutice, iako pretpostavlja da će se pokazati da je ta voda neispravna za piće.

    Žutica se pojavila u mačvanskim selima Glušcu i Metkoviću, i u Mačvanskoj Mitrovici, koja se nalazi na desnoj obali Save, a teritorijalno pripada Sremskoj Mitrovici.

    Po informacijama vojvođanskog Zavoda za javno zdravlje, oboleli iz Šapca i Mitrovice nisu bili u međusobnom kontaktu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE