Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od dijabetesa će oboleti svako treće dete

    Sa dijabetesom tipa 1, koji podrazumeva zavisnost od insulina i javlja se kod mladih, u Srbiji trenutno živi 4.000 dece, od kojih je 1.500 mlađe od 14 godina. Broj obolelih u ovom uzrastu se, prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, svake godine u proseku povećava za 3,2! A, ni „prognoze“ stručnjaka nisu ohrabrujuće: procenjuje se da će među generacijama rođenim od 2000. godine, svaki treći kad odraste oboleti od šećerne bolesti!

    Doktor Ivan Rakočević, iz Odeljenja za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti u Institutu „Batut“ kaže da se u skadu sa trendom sve većeg obolevanja od dijabetesa u zemljama u razvoju, može očekivati da će u Srbiji do 2030. godine biti 700.000 obolelih. U više od 90 odsto slučajeva, reč je o dijabetesu tipa 2, sa kojim sada u Srbiji živi oko 500.000 ljudi.

    – Svega pet do 10 odsto pacijenata, ili približno 30.000 obolelih u Srbiji, ima tip 1 dijabetesa – objašnjava dr Rakočević. – To nikako ne umanjuje njegov značaj, posebno ako znamo da je tip 1 dijabetesa jedno od najčešćih hroničnih oboljenja u detinjstvu. U pitanju su deca koja se od najranijeg perioda svog života leče insulinom. Prema podacima iz Registra za dijabetes, u našoj zemlji od tipa 1 dijabetesa godišnje oboli približno 158 devojčica i dečaka uzrasta do 14 godina. To znači da od 100.000 dece u ovoj starosnoj dobi dobije dijabetes.

    Kod dece i adolescenata nije više redak ni dijabetes tipa 2, iako se on najčešće pojavljuje u odraslom dobu. Stručnjaci kažu da je za to kriva sve prisutnija gojaznost kod dece i omladine.

    – Svakih nekoliko decenija broj dece sa dijabetesom tipa 1, koji se doživotno leči insulinom, udvostruči se – kaže za „Novosti“ profesor dr Dragan Zdravković, endokrinolog u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“. – Sve češće se dijabetes otkriva u predškolskom uzrastu, pa i kod dece mlađe od dve godine.

    Iako još nije definitivno dokazano šta uzrokuje dečji dijabetes, simptomi su karakteristični: stalna žeđ i često mokrenje.

    – Činjenica je da od dijabetesa sve češće boluju i deca, ali taj porast obolevanja u najranijem životnom dobu, ipak, nije toliko alarmantan, kao što je to slučaj sa šećernom bolešću kod odraslih – kaže za „Novosti“ dr Vlade Veličković, predsednik Saveza društava Srbije za borbu protiv dijabetesa. – U Moravičkom okrugu, recimo, od ukupno 9.000 registrovanih dijabetičara, najviše 140 do 150 su deca.

    Brojke

    158 dece do 14 godina godišnje oboli

    4.000 dece u Srbiji trenutno je na insulinu

    500.000 ljudi Živi sa dijabetesom tipa 2

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE