Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Milašinović: Aparati za oživljavanje na javnim mestima

  Radna grupa za pejsmejker Udruženja kardiologa i Ministarstvo zdravlja pokrenuće akciju da se od sledeće godine u većim gradovima postave spoljni defibrilatori, uređaji za brzo oživljavanje pacijenata koji imaju srčani zastoj, najavio je prof. dr Goran Milašinović, direktor Pejsmejker centra, Kliničkog centra Srbije.

  Milašinović je gostujući na RTS- u rekao da su iskustva Belgije pokazala da ako neko zbog srčanog zastoje izgubi svest, šanse da preživi dok se transportuje do bolnice je pet posto, a kad imate sistem spoljnih defibrilatora šanse se povećavaju na 30 posto.

  – Ideja je da se što više ljudi edukuje da mogu da prepoznaju srčani zastoj i da primene elektro šok – rekao je prof. Milašinović.

  On objašnjava da će spoljni defibrilatori biti postavljeni na mestima gde se okuplja dosta ljudi, kao što su aerodromi, pozorišta, bioskopi, fudbalski stadioni.

  Iznenadna smrt će biti tema i drugog Samita evropskog udruženja za srčane aritmije, koji će u Beogradu biti održan 19. i 20. oktobra.

  Prof. Milašinović kaže da će u Beograd doputovati delegacije iz 22 zemlje i da očekuju oko 90 gostiju i to ministara zdravlja, kardiologa, ekonomskih eksperata.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE