Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rosnjeft lider u proizvodnji nafte?

    Ruski naftni gigant Rosnjeft namerava da potpuno otkupi deo grupe BP u rusko-britanskoj naftnoj kompaniji TNK-BP.

    Time će Rosnjeft postati svetski lider u proizvodnji nafte, piše danas list Financial Times.

    Prvi čovek Rosnjefta Igor Sečin, koji je juče stigao u London, daće konačni oblik dugo očekivanom dogovoru sa BP, koji će rusku državnu naftnu kompaniju pretvoriti u najvećeg proizvođača nafte u svetu čije su akcije javno u opticaju na tržištu.

    Rosnjeft bi, prema saznanjima lista, mogla da otkupi udeo grupe BP u kompaniji TNK-BP za 15-20 milijardi gotovog novca plus 10-20 odsto akcija državne kompanije, a ukupna vrednost tog dogovora iznosiće oko 28 milijardi dolara.

    Rosnjeft bi tim dogovorom ušla u „premijer ligu“ svetskih naftnih giganata, ističe „Financial Times“ i navodi da će tako proširena kompanija proizvoditi oko 3,15 miliona barela „crnog zlata“dnevno u poređenju sa 2,3 miliona barela dnevno kompanije „Exxon mobil“. Prema proceni britanskog izdanja, ruska kompanija „čak i da dobije samo polovinu TNK-BP proizvodiće više nafte od ‘Exxon mobil’-a ili ’Royal Dutch Shell’-a!.

    Danas je istekao rok od 90 dana postavljen, prema akcionarskom sporazumu, za pregovore kompanije AAR (Alfa Access Renova) o prodaji tom konzorcijumu privatnih ruskih investicionih paketa BP u TNK-BP, budući da sada ta rusko-britanska kompanija pripada na paritetnoj osnovi AAP i BP.

    Kako je prenela agencija Rojters, direktor AAP Sten Polovec izjavio je da taj konzorcijum „neće davati predloge“za kupovinu udela BP, čime će, kako dodaje britanska gencija, biti otvoren put za dogovor BP i Rosnjefti.

    Prema informacijama Financial Times-a, konačni detalji sporazuma znaće se kasnije tokom dana, posle sastanka Sečina i šefa BP Roberta Dadlija u londonskom sedištu te britanske kompanije, a savet direktora BP razmotriće postojeće varijante na sednici u petak

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE