Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skandal oko transplantacija umanjio broj davalaca organa u Nemačkoj

    U Nemačkoj se smanjuje broj broj davalaca organa za transplantaciju i u periodu od januara do septembra ove godine registrovano je 829 davaoca, što je za 71 ili osam odsto manje nego u istom periodu lane, saopštila je Nemačka fondacija za transplantaciju organa (DSO).

    Predsedavajući medicinskog dela DSO Ginter Kirste je ocenio da su, skandali koji su se dogodili u zemlji u vezi sa darivanjem organa, doprineli padu spremnosti i apelovao da svaki organ može da spase nekome život.

    “Pre svega teške optužbe za manipulacije listama čekanja su masivno poljuljale poverenje“, rekao je Kirste i dodao da se nesigurnost ljudi oseća i da to treba veoma ozbiljno uzeti u obzir.

    „Izabranim“ pacijentima organi preko reda

    Nemačka se ovog leta našla u skandalu, kada se saznalo da se na klinikama u Regenzburgu i Getingenu manipulisalo listama čekanja.

    Na univerzitetskim klinikama u Regenzburgu i Getingenu se, očito, u “velikom stilu“ manipulisalo podacima i dosijeima kako bi se “izabranim“ pacijentima, za novac, obezbedili, preko reda i čekanja, organi za presađivanje, u konkretnim slučajevima pominju se jetre.

    Glavni optuženi hirurg, koji je od 2004. do 2006. godine bio šef lekara na klinici u Regenzburgu, gde su uočene manipulacije u 23 slučaja u vezi sa transplantacijom organa, a zatim prešao u Getingen, gde je, takođe, došlo do teškog kriminaliteta u više od 20 slučajeva, nalazi se pod istragom zbog mita i zločina sa smrtnim ishodom.

    Prištinska klinika i surova realnost

    Ovaj veliki skandal o transplantaciji organa u Nemačkoj, poklopio se sa pisanjem nemačkog političkog nedeljnika “Špigel“ o transplantaciji organa u prištinskoj klinici “Medikus“, koja je na zlom glasu zbog optužbi da su zarobljenim Srbima tamo vađeni organi.

    U toj klinici je siromašna ruska emigrantkinja Vera svoj levi bubreg prodala za 8 100 evra, a Valter, bogati nemački fabrikant, bubreg kupio za 81.892, 72 evra – objavio je letos nemački nedeljnik “Špigel“, čiji su se novinari, u najboljem stilu svetskog istraživačkog novinarstva bavili pitanjem ilegalne trgovine ljudskim organima i došli do saznanja o upletenosti kosovskih vlasti, ali o tome koliko su Nemci umešani u taj posao ogromnog profita i rapidno rastućeg biznisa kriminalnih bandi.

    Magazin “Špigel“ je pisao o davaocima i primaocima, o surovoj realnosti siromaštva i mogućnostima bogastva, o “pokriću“ kosovskih vlasti, o nemačkom lekaru Manfredu Beru, koji je za vreme kosovskog konflikta “ugostio“ porodicu Derviši, a oni mu, zatim, prema objašnjenju advokata “Medikusa“, predložili otvaranje klinike na Kosovu, pa Nemac poslao tri miliona evra…

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE