Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naučnici stvorili lek protiv ebole

  Čini se da su naučnici možda otvorili poslednje poglavlje u borbi protiv smrtonosnog virusa ebole.

  Istraživanje objavljeno u žurnalu Proceedings of the National Academy of Sciences, uspelo je da spreči zarazu ovim virusom kod majmuna.

  Naučnici su razvili koktel monoklonalnih antitela – tela sačinjenih od istovetnih imunih ćelija koje su sve stvorene kao klonovi jedne, „roidteljske“ ćelije. Ta antitela ubrizgana su majmunima kako bi sprečila smrtonosnu infekciju. Sat vremena kasnije, majmunima je ubrizgan i ebola virus. Svi majmuni su preživeli.

  Majmuni su takođe imali izuzetno visoku stopu preživljavanja kada su im antitela ubrizgana 48 časova pre ebola virusa.

  „Retko je da antivirlana komponenta spreči ebola virus bez nikakve, ili skoro, nikakve smrtnosti. Svi pokušaji da se nađe prevencija do sada su bili neuspešni. Nivo zaštite koji smo videli kod MB-003 zaista je impresivan“, izjavio je Džin Olindžer, jedan od naučnika.

  Stručnjaci smatraju da će vakcina biti izuzetno ekonomična ukoliko se pokaže uspešnom i na ljudima.

  Ovog leta izbile su dve epidemije ebole u Ugandi i Demokratskoj Republici Kongo, a prvi put je identifikovana pre skoro 40 godine – 1976. Međutim, od tada, istraživači nisu bili u stanju da shvate kako se prva epidemija desila i kako su ostale započele nakon toga.

  Trenutno ne postoji lek za ebolu, virus koji prenose krv, izlučevine ili objekti sa kojima je bolesna osoba bila u kontaktu a procenat smrtnosti iznosi 90 odsto.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE