Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    FIC: Potrebna liberalizacija tržišta i stabilno okruženje

    Savet stranih investitora (FIC) poručio je Vladi Srbije da nastavi liberalizaciju tržišta, uspostavi stabilnost i predvidljivost poslovnog okruženja i nastavi približavanje Evropskoj uniji.

    U Beloj knjizi 2012. navodi se da se tokom protekle godine nije popravila poslovna klima u Srbiji i da cilj povećavanja konkurentnosti Srbije još nije ostvaren.

    „U nekim momentima Vlada je pokretala inicijative da se unapredi poslovna i investiciona klima“, navodi FIC i dodaje da je giljotina propisa još daleko od željenog rezulatata, a da formiranje Saveta za konkurentnost još nije dalo vidljive rezultate.

    U Beloj knjizi za 2012. godinu, koja je u utorak predstavljena u Beogradu, navodi se da je potrebno smanjenje i pojednostavljenje birokratskih procedura na nacionalnom i lokalnom nivou.

    Kako se navodi u Beloj knjizi 2012, potrebno je stvaranje ambijenta konkurencije u okviru dobro regulisanog tržišta, pružajući jednaka prava svim učesnicima, i dobrom antimonopolskom politikom. Kako se navodi, Srbija treba da pojača borbu protiv korupcije, pošto se ona doživljava kao jedna od najneprijatnijih stvari u poslovanju u Srbiji.

    „Treba voditi dobro izbalansiranu ekonomsku politiku koja će biti podsticajna za privredu i koja će privući inevestitore“, navodi se u preporukama FIC-a. Poboljšanja su, kako se navodi, potrebna u sektoru građevine, zakona o radu i poreza.

    Predsednik Saveta stranih investitora Kostin Bork rekao je da iako je poslovno okruženje u Srbiji postalo veoma zahtevno, i dalje ima potencijal za razvoj i zbog toga treba da se nastavi dinamičan i otvoren dijalog između investitora i Vlade.

    Prema podacima Bele knjige 2012. najveći napredak je ostvaren u oblastima elektronske trgovine i intelektualne svojine, zatim slede poboljšanja u okviru opšteg pravnog okvira i u oblastima duvanske industrije i telekomunikacija.

    Premijer Ivica Dačić izjavio je na prezentaciji „Bele knjige 2012.“ Saveta stranih investitora da je rešavanje ekonomskih problema prioritet za njegovu vladu i da su strani i domaći investitori jednaki.

    Savet stranih investitora proslavio je 10 godina objavljivanja Bele knjige, u kojoj se daju preporuke Vladi Srbije za poboljšanje uslova poslovanja u Srbiji.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE