Manje jabuka za izvoz u Rusiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Manje jabuka za izvoz u Rusiju

  Sa zasadima voća na čak 500 hektara, Bela Crkva spada u najveće proizvođače jabuka u južnobantaskom regionu i među tri su najveća izvoznika voća u Srbiji. Godišnje se izveze oko 10.000 tona jabuka, uglavnom na rusko tržište. Ove godine rod će biti umanjen za trećinu, a cena jabuka na veliko nije zadovoljavajuća.

  Voćari belocrkvanskog kraja kažu da ova godina nije bila dobra ni za jednog poljoprivrednog proizvođača, pa ni za njih. Zimski mrazevi rod su umanjili za trećinu. I ako veća nego prošle godine, cena jabuke na veliko nije dovoljna da bi se pokrili troškovi i zaradilo.

  Voćar iz Bele Crkve Milivoje Ilić kaže da je cena veća nego prošle godine, ali je vrlo mala razlika.

  “Prošle godine na veliko je bila 30 dinara, a ove nije ni 40. U odnosu na umanjen rod to je malo, vrlo malo. Cena jabuke padavice je 20 dinara, tako da bi konzumna trebala da bude bar 60 donara, a ona nije ni 40 dinara”, navodi Ilić.

  I ako je cena jabuke po hipermarketima već sada 120 dinara po kilogramu, voćari kažu da to nije realno i da se cena od 100 dinara očekuje na pijacama u decembru mesecu.

  Većina belocrkvana su mali proizvođači koji nemaju svoje hladnjače.pa tako ni uslova da jabuku čuvaju do zime i čekaju cenu. Prodaja na veliko i plasman na rusko tržište za sada su jedina sigurna opcija za voćare.

  Branislav Medojević, voćar iz Bele Crkve, objašnjava da je problem u nakupcima koji posreduju između voćara i rusa koji kupuju robu.

  “Tako da mi voćari tu ispaštamo. Prosto ne postoji nikakavo udruženje, gde bi se mi belocrkvani udružili i možda dobili veću i bolju cenu”, ističe Medojević.

  Berba jabuka ovih dana privodi se kraju. Umesto ubobičajenih 10.000 tona, ove godine na rusko tržite bićeplasirano između 5 i 6.000 tona jabuka. Voćari nisu zadovoljni, ali će ipak uspeti da zarade toliko da obezbede novac za ulaganja za slledeću sezonu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE