Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Privrednici traže smanjenje broja poslanika u parlamentu

    Srpski privrednici saglasni sa kolegama iz Slovenije koji insistiraju da se u toj državi umanji broj narodnih predstavnika kako bi se lakše prebrodila ekonomska kriza, piše list Press.

    Oni u razgovoru za ovaj list traže da jedna od mera štednje u državnom budžetu zbog teške ekonomske krize bude drastično smanjenje broja narodnih poslanika, ali su parlamentarci u Srbiji mahom protiv te ideje.

    Privrednici su saglasni sa svojim kolegama iz Slovenije, koji poslednjih dana insistiraju da se u toj državi umanji broj poslanika u cilju lakšeg prevazilaženja krize. Slovenci traže da se poslanicima umanje i zarade, ali naši privrednici uglavnom ne dele taj njihov stav. Srbija je, inače, lider u regionu sa čak 250 poslaničkih mesta.

    Predsednik kluba „Privrednik“ Branislav Grujić kaže da bi Srbija trebalo da ima manji broj poslanika, ali dodaje da im onda treba povećati plate, jer obavljaju odgovoran posao. „Poslanici u parlamentu morali bi da budu bolje plaćeni zato što obavljaju odgovoran posao. Sigurno je da bi se tako dobili kvalitetniji kadrovi. Pošto je broj poslanika u parlamentu određen Ustavom, to jedino može da se promeni njegovom izmenom,“ kaže Grujić.

    Predsednik Skupštine udruženja „Poslodavac“ Milan Janović ističe da bi broj poslanika sigurno trebalo da bude manji zbog operativnosti i funkcionalnosti parlamenta. „Plate poslanika morale bi da budu u rangu najplaćenijih direktora javnih preduzeća. A dobra plata je osnov za profesionalno ponašanje,“ poručuje Janović.

    Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević kaže da je optimalan broj poslanika 150. „Velike stranke se često udvaraju malim koalicionim partnerima, što umnožava broj poslanika. Optimalan broj poslanika u parlamentu je oko 150, a onda bi trebalo poslanicima povećati plate,“ naveo je Knežević.

    Poslanici ipak misle drugačije. Branko Ružić iz SPS-a navodi da je broj poslanika adekvatan, a da su zarade poslanika u regionu mnogo veće od ovdašnjih, dok Bojan Đurić iz LDP-a smatra smanjenje broja poslanika nije moguće bez promene Ustava.

    List navodi i da ukoliko bi se broj poslanika smanjio na 150 budžet Srbije bi, prema nekim procenama, godišnje bio bogatiji za oko 300 miliona dinara, odnosno tri miliona evra. Vodeći se tom logikom, u vreme ekonomske krize susedne zemlje su napravile rezove u parlamentu, a u Rumuniji su odlučili da umesto dvodomnog parlamenta sa ukupno 485 poslanika ubuduće imaju jednodomnu skupštinu sa 300 poslanika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE