Produžen tender za C market. Delhaize jedini zainteresovan?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Produžen tender za C market. Delhaize jedini zainteresovan?

  Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu 16,26 odsto ukupnog kapitala u C marketu produžen je do 29. oktobra, saopštila je Agencija za privatizaciju.

  Tender za prodaju preostalog društvenog kapitala u C marketu objavljen je 10. avgusta 2012. Prvobitni rok za dostavu ponuda bio je 3. septembar, a kasnije je tri puta produžavan.

  Društveni kapital u C marketu koji nije preuzela belgijska kompanija Delhaize, čini 23,23 odsto ukupnog kapitala tog preduzeća. Kako 30 odsto preostalog kapitala C marketa, po zakonu, pripada malim akcionarima, država prodaje udeo od 16,26 odsto ukupnog kapitala firme koja je sada u većinskom vlasništvu Delhaizea.

  Utvrđena minimalna cena za 23 odsto društvenog kapitla C marketa je 295,4 evra po akciji, odnosno ukupno 9,57 miliona evra. Podela besplatnih akcija za sadašnje i bivše radnike tog trgovinskog lanca predviđena je nakon okončanja tendera.

  C market je nakon potpisivanja ugovora o prodaji dužan da donese odluku o podeli besplatnih akcija bivšim i sadašnjim radnicima i objavi javni poziv za upis akcija na oglasnoj tabli, u Službenom glasniku i u jednom dnevnom listu.

  Agencija za privatizaciju je obavestila male akcionare C marketa da nisu pozvani da svoje akcije pridruže paketu akcija koje prodaje država jer je praksa da se ugovorom o tendereskoj prodaji društvenog kapitala predvidi obaveza kupca da u određenom roku uputi ponudu za preuzimanje preostalih akcija.

  Cena za otkup akcija manjinskih akcionara ne može biti manja od cene ostvarene na tenderu.

  U utvrđivanju minimalne cene za društveni kapital C marketa nije se uzimala u obzir vrednost transakcije iz 2011. kada je Delhaize grupa iz Belgije preuzela Delta Maxi u čijem je sastavu C market.

  Objašnjeno je da je tada prodato 100 odsto vlasništva u Delta maxiju sa celokupnom imovinom i obavezama i da dve transakcije nisu uporedive.

  Delhaize je krajem jula 2011. godine kupio Delta maxi za 932,5 miliona evra, uključujući neto dug od 318 miliona.

  Kompanija Delhaize u Srbiji ima više od 350 prodajnih objakata i, prema informacijama Bete, jedina je zainteresovana za kupovinu preostalih akcija u C marketu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE