Dodeljene subvencije za 22 kompanije koje ulažu u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dodeljene subvencije za 22 kompanije koje ulažu u Srbiji

  Vlada Srbije je danas dodelila ugovore o budžetskim podsticajima za 22 kompanije koje će u naredne tri godine zaposliti 5.000 radnika i uložiti 120 miliona evra u otvaranje fabrika u Srbiji.

  “Prioritet Vlade je borba protiv nezaposlenosti i privlačenje investicija”, rekao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle dodele ugovora.

  On je istakao da su potpisani ugovori sa kompanijama iz Evrope, SAD i Kine, što pokazuje da je Srbija otvorena za investitore iz celog sveta.

  Kako je precizirao Dinkić, od 22 kompanije polovina je domaćih koje uglavnom ulažu u prehrambenu i laku industriju, dok preostalih 11 inostranih kompanija investira u automobilsku, tekstilnu i elektronsku industriju i izvozno orjentisane grane.

  Dinkcić je kazao da je, posle italijanskog proizvođač obuće Geoks, sa kojim je potpisan ugovor o podsticajima prošle nedelje, među dobitnicima podticaja najveća investicija američke firme Cooper Standard koja će uložiti 20 miliona evra u fabriku automobilskih delova u Sremskoj Mitrovici i zaposliti 500 radnika.

  “Vlada Srbije će nastaviti u sledećoj godini sa programom podsticanja investicija i otvaranja radnih mesta”, najavio je Dinkić i dodao da će Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA, preko koje se dodeluju te subvencije, za taj program u 2013. dobiti osam milijardi dinara, a u 2012. je imala 6,5 milijardi dinara.

  Direktor SIEPE Božidar Laganin je rekao da su 22 firme kojima su danas dodeljeni ugovori dobile iz budžeta Srbije ukupno 32 miliona evra. On je istakao da je to najisplativiji način ulaganja novca iz budžeta, jer se uložen novac vrati u budžet za dve godine.

  Laganin je kazao da je od 2006. godine do sada kroz 16 javnih konkursa za podsticaje investitorima finansirano 248 projekata koji su omogućili 1,4 milijarde evra investicija i otvaranje više od 45.000 radnih mesta.

  Predstavnici stranih kompanija koje su dobile subvencije su istakli da su Srbiju izabrali za investiranje zbog dobrog geografskgh položaja i obučenosti radne snage i da očekuju da će njihov primer slediti druge kompanije

  Investitori su u zavisnosti od razvijenosti opštine u kojoj ulažu i vrste proizvodnje dobili podsticaje od 4.000 do 10.000 evra po otvorenom radnom mestu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE