Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mihajlović: Ispitati poslovanje EPS-a i Srbijagasa

  Ministarka energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je u četvrtak da je od potpredsednika vlade Aleksandra Vučića tražila da se započnu istrage u „Elektroprivredi Srbije“ (EPS) i „Srbijagasu“ kako bi se utvrdilo zbog čega je situacija u njima loša i šta se u tim preduzećima dešavalo prethodnih godina.

  Mihajlovićeva je napomenula da Ministarstvo energetike ne podnosi krivične prijave, već poziva da se izvrše određene istrage koje bi dale odgovor na pitanje „zašto su preduzeća u stanju u kome su i šta se to dešavalo prethodnih godina“.

  Ministarka energetike je za Radio-televiziju Vojvodine rekla da ne optužuje nikoga, već ukazuje na ozbiljne probleme u preduzećima „Srbijagas“ i EPS, kao i da je ne zanima ko su direktori preduzeća, već rezulati i činjenice.

  „Ako vidim da postoje problemi zahtevam da se izvrše određene istrage“, kazala je Mihajlovićeva napominjući da je premijer Srbije Ivica Dačić juče rekao da je prioritet vlade borba protiv korupcije.

  Navodeći da „duboko veruje u ono što kaže premijer“, Mihajlovićeva je dodala da veruje da ima podršku Socijalističke partije Srbije da se ispita poslovanje „Srbijagasa“ i EPS-a.

  Na pitanje da li će generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović biti smenjen, Mihajlovićeva je odgovorila da je to pitanje stav vlade i da će se ona dogovoriti o tome.

  „Očekujem i za EPS i za ‘Srbijagas’ konkurse za direktore i založiću se da na ta mesta dođu ljudi koji su stručni i znaju da rade svoj posao“, rekla je Mihajlovićeva napominjući da EPS neće biti privatizovan, ali da u tom preduzeću stvari moraju ozbiljno da se promene.

  Kako je navela, država mora da vodi racuna kako će EPS da funkcioniše, a to preduzeće će biti „korporatizovano javno preduzeće“, što je proces koji mora da se završi u narednih šest, sedam meseci. Međutim, kako je kazala, sistemski mora da se promeni način funkcionisanja toplana, zbog čega se za njih priprema paket mera.

  „Ne mogu toplane da budu tako izopštene, kad nije grejna sezona toplane su ingerencija lokalnih samouprava, kad dođe grejna sezona onda, da tako kažem, zakukaju državi“, rekla je Mihajlovićeva ističući da gradske toplane treba da budu efikasnije.

  Ona je, tim povodom, najavila merenje po utrošku, što će u narednom periodu biti obaveza toplana, a biće propisane i određene cene sa kojima toplane mogu da se pojavljuju pred građanima i privredom.

  Toplane će biti obavezne da obave ekonomsko-finansijsku konsolidaciju i da u naredne dve godine počnu da koriste biomasu, kazala je ministarka

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE