Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    STO osuđuje odluku Ukrajine o podizanju carina

    Većina članica Svetske trgovinske organizacije (STO) smatra neprihvatljivom odluku Ukrajine da podigne gornje granice carina za 350 proizvoda.

    Kako je rekao predsednik odeljenja za trgovinske pregovore pri ruskom Ministarstvu ekonomije, Maksim Medvedkov, odluka o podizanju carina nije naišla na podršku Generalnog saveta STO budući da je bez presedana i predstavlja kršenje obaveza Ukrajine i zato je neprihvatljiva, prenosi Itar-Tas.

    Ruski pregovarač opisao je plan Kijeva da revidira carinske stope za 350 proizvoda kao interesantan slučaj. Ukrajina, kao i svaka druga članica STO, formalno ima pravo da revidira svoje carinske stope. Medjutim, maksimalan broj carina koje je neka zemlja dosad revidirala nije premašivao deset, navodi Medvedkov, naglašavajući da čak i ta cifra predstavlja izuzetak, budući da se obično revidira jedna ili dve carinske stope.

    Činjenica da je Ukrajina rešila da revidira znatno veći broj carina navela je brojne članice STO da se zapitaju čemu to vodi. Medvedkov navodi da nije jasno čime Kijev planira da kompenzuje planirano podizanje carina u tom obimu, jer to nije „jednosmerna ulica“, i zemlja koja želi da podigne neke carine, mora to da plati smanjivanjem nekih drugih stopa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE