Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počeo Sajam meda na Tašmajdanu

    Čast da izlože svoje proizvode i opremu na tradicionalnom sajmu pčelarstva „Tašmajdan 2012“, juče je dobilo stotinak najboljih po izboru organizatora Društva pčelara „Beograd“, Beogradskog udruženja pčelara i Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Trideset osmo okupljanje pčelara svečano je otvorio Zoran Alimpić, u ime pokrovitelja Skupštine grada.

    Raspoloženi proizvođači iz Koceljeve, Hercegovine, sa Stare i Suve planine, Homolja, Rudnika i iz drugih delova Srbije nude posetiocima da probaju lipov, bagremov i šumski med, zatim med sa susamom ili sa mladim orasima, ali i koprivu, matični mleč i žalfiju u medu.

    Pčelari pored meda, propolisa, polena i mleča nude i preparate i mešavine za krvnu sliku, prostatu, imunitet, bronhije… Izlagači su isticali da je za bronhitis dobar sirov mleveni propolis, a da je kopriva u medu korisna protiv prolećnih polenskih alergija. Na posebnom štandu o lekovitosti pčelinjih proizvoda govorila je farmaceut Anja Racković, koja u specijalizovanoj laboratoriji, od voska i propolisa, sa kolegama pravi meleme i kreme. Stručna da o medu i preparatima govori bila je Olgica Vladisavljević, osvajač zlatne medalje i „kraljica meda“ sa sajma u Novom Sadu. Ona je „branila boje“ Homolja, područja sa kog je na sajam došlo najviše izlagača.

    Na sajmu koji traje do nedelje, izložene su i košnice i okviri, ali se sklapaju i dogovori o proizvodnji opreme po porudžbini. Na nekoliko štandova prodaje se i pčelarska oprema za najmlađe, kako su rekli izlagači, za nove generacije pčelara.

    Pored susreta sa pčelarima i proizvođačima opreme, u okviru sajma će se održati i prateći programi, poput izložbe fotografije sa prethodnih sajmova i predavanja lekara i pčelarskih stručnjaka. Sutra će biti predstavljeno i osam inovacija u proizvodnji opreme, a sajam će posetiti i gosti iz Poljske, bivših jugoslovenskih republika, Mađarske, Rumunije, Bugarske.

    Obrazovanje mladih pčelara

    Prvog dana sajma istaknut je i značaj obrazovanja mladih pčelara. Prošle godine je obuku pčelarskih društava prošla prva generacija, a sad počinje kurs za drugu generaciju. Na desetak štandova ponuđena je i stručna literatura.

    – Za pčelarsku literaturu najviše su zainteresovani ljudi koji počinju da pčelare, pa traže neki priručnik. Pored njih, iskusniji žele da usavrše znanje, pa ih interesuju knjige o odgoju matica, o proizvodnji mleča i tehnologiji pčelarenja – naveo je Georgije Popović, jedan od prodavaca stručne literature.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE