Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nebojša Savić kandidat za predsednika Saveta guvernera

    Odbor za finansije predložio je Skupštini Srbije da izabere profesora Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Nebojšu Savića za predsednika Saveta guvernera Narodne banke Srbije.

    Za članove Saveta guvernera predloženi su Nikola Martinović, Miladin Kovačević, Ivan Nikolić i Stojan Stamenković.

    Članove saveta bira Skupština Srbije, na predlog odbora, sa mandatom od pet godina i pravom ponovnog izbora. Savet ima predsednika i četiri člana.

    Savića su predložile poslaničke grupe SNS i URS, Martinovića, koji je i sada član Saveta guvernera NBS, predložili su SPS, URS i SNS. Kovačevića, koji je saradnik Ekonomskog instituta i zamenik direktora Republičkog zavoda za statistiku, predložili su URS, SNS i SDPS. Nikolića, koji je, takođe, saradnik Ekonomskog instituta predložili su URS i SNS, kao i Stamenkovića, koji je trenutno na mestu koordinatora časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“, koji izdaje Ekonomski institut.

    Stamenković je, između ostalog, bio glavni ekonomista u kabinetu premijera Savezne vlade Milke Planinc i radio je na pripremi ekonomskih reformi u timu premijera Ante Markovića.

    U Savetu guvernera NBS biće trojica ekonomista po obrazovanju – Savić, Martinović i Nikolić, kao i dvojica matematičara – Kovačević i Stamenković.

    Prethodni predsednik Saveta Boško Živković i članovi Milojko Arsić i Zorica Mladenović podneli su ostavke početkom avgusta nezadovoljni izmenama Zakona o NBS, a neposredno nakon toga to je učinio i Kosta Josifidis.

    Skupština je 6. avgusta izabrala Jorgovanku Tabaković za guvernera NBS, pošto je prethodni guverner Dejan Šoškić dao ostavku, a 25. septembra za viceguvernere su izabrani Ana Gligorijević, Diana Dragutinović i Veselin Pješčić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE