Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Doniranje na etičkoj proveri

    Od početka godine, saglasnost za transplantaciju, kada su se životi njihovih najmilijih gasili, dale su 23 porodice. Zahvaljujući njihovoj humanosti, produženo je 45 života. Šesnaest bubrega presađeno je od živih, srodnih davalaca, o čemu odlučuje Etički odbor.

    U Etičkom odboru Vojnomedicinske akademije je 11 članova. Pored predstavnika struke, u njemu su i, na primer, odgovorni urednik lista „Politika“ Dragan Bujošević i profesor Čedomir Čupić iz Agencije za borbu protiv korupcije. Jednom mesečno razmatraju zahteve za transplantaciju organa od živih srodnika.

    „Etički odbor jeste brana, sito praktično, da se neke stvari ne bi dogodile, protivno kako propisima, ali i protivno etičkim kodeksima“, kaže Ranko Raičević, predsednik Etičkog odbora VMA.

    Da li jedna od pet sestara mora da da bratu bubreg, hoće li bračni par međusobnim davanjem i primanjem organa ući u tzv. emotivni kavez, samo su neke dileme koje razmatraju. Sve mora da bude dokumentovano, procenjuje se rizik za primaoca, ali je u centru pažnje potencijalni davalac.

    Zamenik predsednika Etičkog odbora VMA Zvonko Magić kaže da kada govorimo i o nesrodnim i o srodnim davaocima mora da postoji kompatibilnost određenog stepena.

    „Sve naše ćelije, sva naša tkiva, ispoljavaju određene proteine na površini, a imuni sistem ih prepoznaje ili kao svoje ili kao tuđe, i sada u zavisnosti od toga da li su one odgovarajuće, on će ih ili odbaciti ili prihvatiti“, objašnjava Magić.

    U Etičkom odboru, nekada predsednik, danas član, već 20 godina je i vaskularni hirurg, profesor Goran Kronja. Iza sebe ima 250 transplantacija bubrega. Očekivao je da Srbija u razvoju transplantacije napravi značajnije korake, pa kolege i nadležne podseća da baš ta oblast pokazuje koliko nam je zdravstveni sistem razvijen.

    „To je osećaj kada komad tkiva, mesa, koji je mrtav, oživi, kada mu udahnete život. To je fantastičan osećaj za čitav tim, svih 250 puta je bilo propraćeno aplauzom“, navodi član Etičkog odbora VMA Goran Kronja.

    Podseća da svako od nas očekuje pomoć kada nam je potrebna, ali da nismo spremni da pomognemo kada možemo. Iako su mnogo veće šanse da nam zatreba organ nego da budemo davalac.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE