Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nikl uništava imuni sistem

    Nikl je jedan od najtoksičnijih metala, a izloženost povišenim koncentracijama tokom dužeg vremenskog perioda može da dovede do autoimunih bolesti i karcinoma.

    Ruda nikl, o čijoj ekspolataciji u Srbiji se ovih dana vodi žustra polemika, ima alergogena i veoma kancerogena svojstva, rekao je danas Tanjugu toksikolog dr Radomir Kovačević iz Instituta za zaštitu na radu „Dr Dragomir Karajović“. Prema njegovim rečima, nikl u povećanim koncentracijama u dužem vremenskom periodu može da izazove brojna autoimuna oboljenja i karcinom.

    „Nikl spada u jedan od najtoksičnijih metala i u istoj je ravni kao uranijum, živa, hrom, a kada kažem da ima alergogena svojstva mislim na promene koje izaziva u imunološkom sistemu“, objasnio je Kovačević.

    Kovačević je dodao da nikl u povećanim koncentracijama uništava odbrambene snage organizma i može da dovede do autoimunih i sistemskih oboljenja.

    On je podsetio da su prve opisane imuno-alergijske reakcije u literaturi, bile kod žena koje su nosile grudnjake sa niklovanim kopčama.

    Kovačević objašnjava da je nikl kao ruda stabilan, ali kada se oslobodi da je veoma kancerogen i opasan i da može da izazove karcinom svih tkiva i organa.

    „Osim nikla, prilikom eksploatacije u atmosferu se oslobađa mnogo sumpora koji sa tečnostima iz vazduha stvara kiseline. Ukoliko su te kiseline stalno prisutne, preko podzemnih voda ulaze u lanac ishrane i kontaminiraju i biljni i životinjski svet“, zaključio je dr Kovačević.

    U Srbiji su tri lokacije u Srbiji, Topola – Aranđelovac, Vrnjačka Banja -Trstenik i Mokra Gora, potencijalna mesta za istraživanje rude nikla.

    Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević apelovao je prethodnih dana na predsednike opština Trstenik, Topola, Vrnjačka Banja i Čajetina da ne zaustavljaju geološka istraživanja za nalazištima rude nikla, jer je prethodna vlada dala istražno pravo jednoj kompaniji i taj ugovor država mora da poštuje.

    Ministar Bačević je ukazao da je istražno pravo izdato pre njegovog dolaska na čelo Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, sve je urađeno u skladu sa zakonom i pravom Republike Srbije i da se stoga ni na koji način neće protiviti nastavku istražnih radova na odobrenom istražnom prostoru

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE