Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    O čemu je bilo reči u sinoćnoj emisiji novog serijala Insajdera

    U sinoćnoj prvoj epizodi emisije Insajder pod nazivom „Patriotska pljačka“, navodi se da su se pod izgovorom patriotizma i navodne pomoći Srbima u južnoj pokrajini dogodile razne zloupotrebe, a najdrastičniji primer je pljačka budžeta krijumčarenjem robe između Srbije i Kosova, koji je sprski budžet oštetio za milione evra.

    Zloupotrebe su omogućene 2005. godine uredbom vlade Srbije o primeni zakona o PDV-u na teritoriji Kosova, koja je doneta posle pritiska privrednika i političara sa severa Kosova.

    Iako je doneta s ciljem da proizvodi budu jeftiniji i da se tako pomogne Srbima koji žive na Kosovu, najviše koristi od toga imali su pojedinci koji su uspeli da stvore imperije. Pre svega, reč je o onima koji su trgovali naftom, ali i drugim proizvodima.

    Prema svim zvaničnim podacima koje je prikupila ekipa Insajdera, na Kosovo je iz Srbije od ukidanja PDV-a, plasirana roba u vrednosti od dve milijarde evra. To znači da je dnevno na Kosovo slata roba u vrednosti od 840.000 evra.

    Prema analizi Insajdera, prodaja goriva na Kosovu postala je veliki biznis 2008. Te godine na Kosmet je iz Srbije isporučeno nafte i naftnih derivata u vrednosti od 22,4 miliona evra da bi 2010. promet skočio na 31,7 miliona evra. Na severu Kosova u tom periodu je otvoreno 40 pumpi, što je najbolji pokazatelj koliko je prodaja goriva bez PDV-a i akciza bila isplativa pojedincima.

    Šverceri su, otkriva „Insajder“, razradili i mehanizam kako naftu koja je oslobođena PDV-a i akciza da vrate u Srbiju. Za to su često korišćenje cisterne sa duplim dnom. Sistem je otkriven u maju 2009. kada je policija uhapsila organizovanu kriminalnu na čelu s Ivanom Šikorom i Goranom Stojisavljevićem, koji su tokom 2008. i 2009. godine, zahvaljujući ukidanju PDV-a i akciza za teritoriju Kosova, prodali preko 760.000 litara naftnih derivata. Suđenje ovoj grupi po optužnici Specijalnog tužilaštva je u toku.

    Na čelu liste onih koji prodaju robu na Kosovu 2008. godine izbila je kompanija „Nafta“ AD, koja je, u stvari, sačinjena od nekoliko privatnih vlasnika pumpi u Srbiji. Predsednik upravnog odbora je Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca.

    Naredne 2009. godine najveću prodaju nafte i derivata ponovo je imala „Nafta“. Među isporučiocima je i „Petrobart“, koji upravlja benzinskim stanicama AVIA i čiji su direktori Zoran Obradović i Ratko Zatezalo dugogodišnji članovi poslovnog kluba „Privrednik“.

    Među onima koji naftu prodaju na Kosovu 2009. godine se po prvi put pojavljuje firma „Knez petrol“. Protiv vlasnika ove firme u to vreme vodio se krivični postupak u kom je optužen da je član naftne mafije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE