Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dojava o kursu vredi bogatstvo

    Informacija je roba kojom se, nije nikakva tajna, u poslovnom svetu često trguje. Ako je data na vreme, može da donese dosta para, kako onom ko je daje, tako i onome ko od nje ima praktičnu korist, odnosno veći profit.

    Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je, sudeći po aktuelnim izjavama, spremna da o ovoj pojavi javno govori, pa čak i da istraži ko je, zapravo, zaradio na prodaji deviznih rezervi. Da ova njena namera nije bila samo puko obećanje potvrdili su i bankari. Međutim, prema proceni mnogih, teško da bilo šta može da uradi.

    – Guvernerka Tabaković teško da može da se obračuna sa ovim tipom biznismena – tvrdi izvor „Novosti“ blizak centralnoj banci. – Toga je i ona svesna, pa će jedino što, zapravo, i planira da uradi je da, u odbrani dinara, manje troši devizne rezerve.

    Prema izvorima „Novosti“, glavni izvor informacija o kretanju kursa su dileri u bankama. Oni klijentima dostavljaju informacije o dešavanjima na deviznom tržištu tokom dana i tako im omogućavaju da imaju vrlo mali rizik za gubitak, a, obično, i izrazito veliki dobitak. Osim dnevnog kretanja kursa, dobro obučeni dileri znaju u kom pravcu će se kretati devizni kurs tokom nedelje, a nekada i celog meseca. Nepisano je i pravilo da krajem meseca evro uvek skače, kad na naplatu dospevaju, između ostalog, i krediti vezani za stranu valutu na čemu zarađuju banke, ali i njihovi klijenti – biznismeni.

    I menjači znaju kako će se kretati evro tokom celog dana. Tako neki već posle deset sati ujutru, kad im dileri pošalju informaciju menjaju prodajni i kupovni kurs. Da je opšte poznato u kom pravcu će se kretati naša valuta, potvrđuje i sajt na kome građani i firme za određenu svotu novca mogu da dobiju informaciju o visini deviznog kursa, pre objave zvanične vrednosti NBS.

    Do sada se time niko nije ozbiljnije bavio, jer kako kažu analitičari, dileri rade za svoje klijente i nije protivzakonito da im ukazuju u kom pravcu će se kretati evro. Takođe, ima mnogo špekulanata koji su spremni zbog zarade da rizikuju i da ulažu mnogo. Ali, ako devizni kurs previše jača i NBS mora da interveniše iz deviznih rezervi, onda je pitanje ko omogućava da se državni novac preliva u džepove špekulanata.

    Kurs se u Srbiji ne formira na osnovu ponude i potražnje – kažu ekonomisti. – Formira ga dogovor na međubankarskom deviznom tržištu. Kad su veliki skokovi evra, devize se povlače, što izaziva veću tražnju i dinar slabi. Kada bi imali veći priliv evra, onda bi tržište drugačije funkcionisalo i bilo bi manje prostora za špekulacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE