Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rakovec: Moramo se ujediniti na ekonomskoj osnovi

    Komentarišući za Bizlife aktuelnu ekonomsku situaciju Slovenije, Matjaž Rakovec, predsednik Upravnog odbora kompanije Zavarovalnica Triglav, kaže da je industrija osiguranja u Sloveniji jedna od najzdravijih.

    „Pitanje je hoće li Slovenija zatražiti međunarodnu pomoć ili će država prodati firme koje ima u vlasništvu. Mislim da je druga opcija bolja kako bi se pokrenula privreda, sektor proizvodnje, kao i finansijski sektor“, ističe Rakovec koji je bio i jedan od učesnika Foruma menadžera jugoistočne Evrope.

    Na pitanje koliko je otežano poslovanje u Sloveniji zbog trenutne ekonomske situacije Rakovec navodi da je smanjen opseg potraživanja, proizvodnja je pala, BDP je manji za 3,6 odsto, potrošnja je manja za skoro 8 odsto, uvoz je smanjen za 0,5 odsto tako da kriza ima veliki uticaj na celokupnu industriju zemlje. „Smatram da je neophodno u ovom zadnjem kvartalu preduzeti neophodne mere – ili zatražiti pomoć ili ići u prodaju državnih firmi.“

    Kako je na Forumu menadžera jugoistočne Evrope istaknuto da potencijal zemalja u regionu predstavlja zajednički nastup, Rakovec se slaže da isto važi i za sektor osiguranja. Ističe da je veoma značajno konsolidovati sve procese u ovom sektoru. „Postoje veliki potencijali za rast i u industriji i proizvodnji, a važno je da ne ulazimo u pitanje vlasništva. Bitno je da smo na ovoj teritoriji glavni. Potencijali su veliki, a ako ne možemo politčki da se ujednimo, neophodno je da to učinimo na ekonomskoj osnovi“, navodi naš sagovornik.

    Kad je u pitanju saradnja sa Srbijom, Rakovec ističe da mesta za napredak ima. „Neophodno je da se uredi sektor osiguranja i približi normama Evropske unije i da se počne sa radom na osnovama koji su poznati u EU“, rekao je Rakovec.

    U oblasti osiguranja u Srbiji ima još dosta posla. „Najviše je zastupljeno obavezno automobilsko osiguranje i kasko osiguranje, pa je neophodno raširiti svest šta osiguranje zapravo znači i postaviti regulatorne okvire za rad osiguravajućih društava“ ocenio je Rakovec naglasivši da za trenutni opsge premije u Srbiji posluje i preveliki broj osiguravajućih društava. „Smatram da če u budućnosti doći do promena u vidu spajanja i preuzimanja, ali i nestajanja određenih osiguravajućih društava. Što se Triglava tiče imamo velike planove, ali treba još puno da se učini kako bi sektor osiguranja u Srbiji bio jednak razvijenim evropskih tržištima“, zaključio je naš sagovornik.

    U svom obraćanju na Forumu Rakovec je istakao značaj menadžemnta i to kao jedan od najznačajnijih okvira i u finansijskom sektoru, navodeći da je razvoj ostvariv ukoliko meandžment ima viziju razvoja.

     
    I.M.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE