Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Đukić Dejanović: Informacije o smrti beba u Betaniji upućene MUP-u i Tužilaštvu

    Povodom slučaja smrti nekoliko nerođenih beba u novosadskom porodilištu „Betanija“ naloženo je sprovođenje spoljnog stručnog nadzora u toj ustanovi, a samu istragu će voditi nadležni organi, izjavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

    „Tokom stručnog nadzora procenjeno je da ima elemenata i za pokretanje vanrednog stručnog nadzora i da ima osnova da se preispita da li je svako u lancu učinio sve što je trebalo i da li je bilo stručnih grešaka“, kazala je Dejanovićeva ukazujući da će samu istragu voditi drugi nadležni organi i da su informacije poslate MUP-u i Tužilaštvu koji će obaviti svoj deo posla.

    Kako je kazala, posao utvrđivanja šta se zaista desilo nije jednostavan, ali će javnost biti informisana o svemu kada se taj posao završi.

    Na pitanje da li će se promeniti odluka o izboru lekara kako bi se građanima overila zdravstvena knjižica, Dejanovićeva je navela da je „u već više navrata bilo reči o tome da ta odluka nije u skladu sa Ustavom“, ali da je izbor lekara važan za pacijente.

    „To nije u skladu sa Ustavom i mi smo to u više navrata govorili“, kazala je ona navodeći da je to ipak završen posao koji ju je sačekao kada je preuzela dužnost ministra zdravlja.

    „Izabrani lekar zahteva da bude u našem sistemu korišćen u interesu pacijenta na najbolji mogući način – on mora znati porodičnu anamnezu, zdravstveno stanje pacijenta….“, kazala je ministarka zdravlja navodeći da će raditi na tome da se zdravstveni sistem što više unapredi.

    Ona je rekla da onaj ko ima overenu zdravstvenu knjižicu može koristiti sva prava iz oblasti zdravstvenog osiguranja.

    Devet vakcina na putu ka domovima zdravlja i dispanzerima

    Nema nestašice vakcina, izjavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović za RTV, ocenjujući da stvaranje bezrazložne panike ne možem nikome koristiti.

    „Da delujem na građane koliko je to moguće umirujuće: nema nestašica. Devet vakcina je već distribuirano ka institutima za zaštitu zdravlja i ide ka dispanzerima i domovima zdravlja, polio vakcina će stići za 5-6 dana, hepatit B rešavamo već ujutru, imamo ga, znači mi imamo najnormalniju snabdevenost vakcinama“, izjavila je Đukić Dejanović u emisiji „Jedan na jedan“ RTV-a.

    Uz ocenu da „stvaranje bezrazložne panike ne možem nikome koristiti“ ona je ponovila da imamo dovoljno vakcina i i da će biti sve u redu, a da će vakcinacija protiv gripa početi, po planu, do 15. oktobra.

    Najava Ministarstva zdravlja da se će pacijenti sa receptima moći da podižu lekove i kod privatnika se operacionalizuje, ljudi u Ministarstvu su dobili zaduženja, Republički zavod je dobio instrukcije da nađe način da pod istim uslovima pacijenti mogu da koriste usluge i državnih i privatnih apoteka, izjavila je ministarka, izražavajući nadu da će taj postupak biti okončan u oktobru.

    „Prosto je tužno gledati ljude koji sa receptima prođu pet privatnih apoteka i uđu u šestu državnu gde se može dogoditi i da nema leka“, kaže Đukić Dejanović, dodajući da je ovo prvi korak ka izjednačavanju privatnog i državnog zdravstva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE