Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    S receptom i u privatne apoteke

    Ministarstvo zdravlja pokrenulo je inicijativu da se lekovi na recept mogu dobijati pod istim uslovima i u privatnim apotekama kao i u državnim, saznaje „Blic“. Ova sugestija ministarstva biće upućena danas RZZO.

    Prema saznanjima „Blica“, odluka da se izjednače uslovi snabdevanja u privatnim i državnim ustanovama doneta je na jučerašnjem kolegijumu ministarstva.

    Namera resornog ministra Slavice Đukić Dejanović je da se obezbedi to da privatne i državne apoteke budu na isti način na raspolaganju pacijentima, da se ovom merom obezbedi i bolje snabdevanje lekovima, konkurentnost u skladu sa zakonom, ali i da se poštede pacijenti dosadašnjeg nepotrebnog obilaska apoteka. Fond bi plaćao pod istim uslovima privatnim apotekama kao i državnoj ustanovi.

    Kako „Blic“ saznaje, ova mera trebalo bi da bude samo prvi korak u izjednačavanju privatnog i državnog zdravstva jer ministarka ocenjuje da pacijenti imaju pravo na izbor gde će se lečiti.

    Takođe, jedna od krupnih zamerki EU upućena još ranije Srbiji, a koja je u ovom slučaju uzeta u obzir, jeste da zdravstvo nije izjednačeno i da mora da se obezbedi konkurentnost.

    Izvor „Blica“ kaže da Ministarstvo zdravlja svakog ponedeljka ima sastanke kolegijuma i da je namera tima okopljenog oko Đukić Dejanović da sve odluke koje se donose obezbeđuju što kvalitetnije usluge.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE