Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Demokratija u svetu nazadovala

    Demokratsko vladanje širom sveta nazadovalo je u 2011. godini i pokazalo se da su postignuća iz Arapskog proleća na Bliskom istoku i u severnoj Africi krkha i nestabilna, objavio je u ponedeljak Freedom House.

    U analizi zemalja na prekretnici (Countries at the Crossroads) te organizacije za ljudska prava i jačanje demokratije, navodi se da je među zemljama iz područja Bliskog istoka i severne Afrike samo Tunis napredovao u demokratskom upravljanju. U drugim svetskim područjima, nazadovanje u kvalitetu vladanja daleko nadmašuje ostvarena poboljšanja. Posebno se to odnosi na odgovornost vlada i vladavinu zakona.

    Izveštaj je znak za alarm među prodemokratskim aktivistima koji su se nadali da je zbacivanje brutalnih autoritarnih režima u Tunisu, Libiji i Egiptu otvorilo put za veliki demokratski napredak u tim zemljama, ali i šire.

    Freedom House je analizirao demokratsko upravljanje u 72 zemlje od aprila 2009. do decembra 2011. godine. Četiri su glavna kriterijuma za ocenjivanje: odgovornost vlada, građanske slobode, vladavina zakona i borba protiv korupcije. Maksimalan broj bodova je 17, a minimalni standard za efikasno demokratsko vladanje postavljen je na pet bodova. Taj prag smatra se vitalnim za otvoreno, pravedno i napredno društvo. Po izveštaju, Tunis je napredovao u svim kategorijama i od ocene 2,36 iz doba vladavine Zina el-Abidina Ben Alija došao do današnjih 4,11. Boljoj oceni najviše se isprečilo nazadovanje u poštovanju prava žena.

    Egipat je napredovao u odgovornosti vlade i građanskim slobodama, ali mu je to ocenu 1,98 iz Mubarakovog doba podiglo na samo 2,25 danas. Bahrein, nekad jedna od razvijenijih zemalja arapskog sveta pao je na ocenu 2,04, kakvu je, na primer, imala Sirija iz vremena pre ustanka protiv režima Bašara al-Asada. Taj je zemlja sada zabeležila skor 1,55.

    Freedom House takođe navodi da je u području Latinske Amerike zabeležen rast nasilja i organizovanog kriminala, a posebno u Meksiku, Honudrasu i Gvatemali, dok azijske zemlje, poput Šri Lanke, Vijetnama, Kambodže i Indonezije, nazaduju zbog gomilanja vlasti u rukama ograničenog broja ljudi u jednostranačkim sistemima i kršenju medijskih sloboda. U regiji južne Afrike problemi su izborne prevare (Malavi, Uganda), rast korupcije (Tanzanija) ili rast dominacije stranaka na vlasti (JAR).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE