Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kravčenko: Dug Srbijagasa premašio 160 miliona evra

    Dug javnog preduzeća Srbijagas prema Naftnoj industriji Srbije (NIS) premašio je 160 miliona evra, izjavio je danas generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

    On je na konferenciji za novinare kazao da tako visok nivo dugovanja ugrožava investicione programe NIS-a i finansijske rezultate.

    Dug Srbijagasa kao gubitak NIS-a

    „Nadam se da ćemo tokom septembra zajedno sa državom naći način za rešenje problema dugovanja Srbijagasa“, kazao je Kravčenko.

    Naftna industrija Srbije imala je dobit od 40,6 milijardi dinara u 2011. godini, a u 2012. očekuje dobit na nivou prošlogodišnje.

    Kako su ranije kazali u NIS-u, ukoliko Srbijagas ne izmiri dugovanja, revizor će ih računati kao gubitak NIS-a i time umanjiti profit kompanije. 

    Većinski vlasnik NIS-a je ruska kompanija Gaspromnjeft, koja poseduje 56,15 odsto akcija, dok država Srbija ima 29,9 odsto akcija, a preostali udeo je u rukama malih akcionara.

    Kravčenko: Nastojaćemo da cena goriva bude najpovoljnija

    Kravčenko je rekao da su cene goriva u Srbiji niže od prosečnih u regionu i da će NIS nastojati da nastavi sa takvom strategijom.

    „Uradićemo sve što od nas zavisi da cene goriva u Srbiji bude najpovoljnije u regionu“, kazao je Kravčenko .

    On je istakao da NIS ima udeo od 35 odsto u maloprodaji goriva u Srbiji i da postoji puno prostora za razgovore o ceni goriva „sa svim igračima na tržištu i državom“.

    „NIS pri određivanju cene goriva poštuje tržišna pravila ali i socijalnu odgovornost“, naglasio je Kravčenko i dodao da je cena goriva konkurentna, što će NIS nastojati da održi i ubuduće.

    Cene goriva u regionu su, po njegovim rečima, niže samo u Makedoniji, gde su akcize 50 odsto manje nego u Srbiji.

    Kravčenko je rekao da ne zna da li je moguće da se u Srbiji primeni model kao u Francuskoj da se cene goriva smanje tako što bi se država i naftne kompanije odrekle dela dobiti, ali je naglasio da je važno da se ne promeni model slobodnog formiranja cene tog energenta, što je prvi preduslov za dobru konkurenciju i prihvatljive cene.

    U Francuskoj je cena goriva snižena za šest evro centi po litru pošto je država smanjila akcize za tri evro centa, a naftne kompanije se odrekle dela dobiti od tri evo centa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE