Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ernst & Young: U narednim mesecima prekomerna ponuda nafte na svetskim tržištima

    Tokom narednih meseci trebalo bi očekivati prekomernu ponudu nafte na svetskim tržištima, dok će povećana proizvodnja u Libiji i Iraku, pojačana rastućom eksploatacijom naftnih škriljaca u SAD, sprečiti oscilacije u cenama.

    Ovo je ključni nalaz najnovije kvartalne Prognoze za sektor nafte i gasa, koju objavljuje međunarodna revizorsko-konsultantska kompanija Ernst & Young. U ovoj kompaniji, međutim, naglašavaju da svaka nova ekonomska ili politička pretnja urednom snabdevanju tržišta može dovesti do rasta cena, i to bilo da se radi o stvarnoj ili potencijalnoj pretnji.

    Ernst & Young u avgustovskom izdanju Prognoze za sektor nafte i gasa takođe naglašava da će pronalaženje izvora finansiranja i dalje biti izazov za većinu manjih, nezavisnih kompanija u ovom sektoru. To otvara mogućnost povećanja broja transakcija jer će male kompanije biti prinuđene ili da pronalaze strateške partnere kako bi održale razvoj, ili da se naprosto integrišu u veće sisteme.

    Vilson Balačandra, lider sektora za podršku poslovnim transakcijama za Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i BiH, kaže da kako internacionalne tako i nacionalne naftne kompanije u ovom trenutku imaju na raspolaganju puno različitih mogućnosti za investiranje – ukoliko poseduju dovoljno slobodnog kapitala.

    „U sektoru nafte i gasa i dalje raste interesovanje za alternativne izvore finansiranja i to se može posmatrati kao jedan od faktora koji će u drugoj polovini godine dovesti do povećanja broja akvizicija od strane velikih naftnih kompanija“, dodaje Balačandra.

    Ministri G-7 traže veću proizvodnju nafte zbog cena

    Ministri finansija zemalja „Grupe sedam“ (G-7) pozvali su juče zemlje-proizvođače nafte da povećaju proizvednju zbog „značajnog rizika“ da visoke cene nafte zaustave privredu sveta.

    „Mi smo i dalje na oprezu zbog rizika za privredu sveta (…) Oohrabrujemo proizvođače nafte da povećaju proizvodnju da bi zadovoljili potražnju“, ukazali su ministri vodećih industrijskih zemalja sveta u zajedničkom saopštenju koji je objavilo Ministarstvo finansija SAD.

    Cena barela sirove nafte je na kraju poslovnog dana u utorak na Berzi u Njujorku bila 96,3 dolara, dok je 28. juna bila 77,7 dolara što je bila njena najniža cena ove godine. Sirova nafta tipa Brent je na Berzi u Londonu u utorak dostigla 112,6 dolara, dok je 21. Juna koštala 89,2 dolara što je bila njena najniža cena ove godine.

    „Rastuće cene nafte odražavaju geopolitičke probleme i određenje poremećaje snabdevanja“ sirovom naftom, ukazali su ministri G-7, dok jačaju spekulacije o mogućem napadu Izraela na Iran.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE