Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako će Francuzi rešiti problem cene goriva

    Pre dva dana su se predsednik Srbije i direktor NIS-a usaglasili da država i ruski partneri zajedno pokušaju da nađu način da se cena goriva reguliše tako da bude prihvatljivija građanima i privredi. Možda im ovaj primer iz Francuske pomogne.

    Naime, francuska vlada i naftna industrija dogovorili su smanjenje cena goriva za do šest evrocenti po litri u naredna tri meseca kako bi pomogli vozačima pogođenima rastom cena energenata u poslednje vreme, saopštio je u utorak ministar finansija Pjer Moskovici, a prenose agencije.

    Teret „izuzetno značajnog“ smanjenja cene ravnopravno će snositi francuska država i naftne kompanije. „To znači da će punjenje spremnika s 25 litara goriva koštati 1,50 evra manje. To je značajan iznos, posebno za osobe niskih primanja odnosno one koji moraju puno voziti“, rekao je Moskovici na konferenciji za novinare nakon razgovora s predstavnicima naftne industrije.

    Odluka će stupiti na snagu u sledeća 24 sata a koštaće državu najmanje 300 miliona evra (375 miliona dolara) izgubljenih trošarina, istakao je ministar.

    Trošarine čine polovinu maloprodajne cene goriva u Francuskoj.

    Prema lobističkom udruženju naftne industrije UFIP, smanjenje trošarina za jedan evrocent po litri goriva stoji državu 125 miliona evra po tromesečju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE