Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto je stopirana akcija ‘Očistimo Srbiju’?

    Akcija „Očistimo Srbiju“, koju je pre tri godine pokrenulo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, stopirana je, potvrdila je ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

    Ona je ocenila da je to na početku bio korektan projekat u kom je, u saradnji sa opštinama, trebalo da se smanji broj divljih deponija i zagađenje, ali se vremenom pretvorilo u „pi-ar kampanju jednog ministra i jedne stranke“.

    „Kada govorite o projektu ‘Očistimo Srbiju’, on je na trenutak zaustavljen, pre svega zato što su ugovori potpisani za vreme tehničke vlade“, rekla je Mihajlovićeva novinarima u Leskovcu.

    U Ministarstvu još ne znaju koliki su ukupni trogodišnji troškovi ove akcije, jer se „svi projekti češljaju“. Prošle godine je obelodanjeno da je sajt „Očistimo Srbiju“ koštao 25.000 evra, a reklama za akciju na teniskom turniru „Srbija open“ u 2009. i 2010. 475.000 evra.

    „Nije suština da se potroše stotine hiljada evra na PR kampanju, da se priča o nekim stvarima koje nisu urađene, a stoje da su učinjene u akciji ‘Očistimo Srbiju’. Taj program ima čak i svoje prostorije u Beograđanki, direktora, projekte“, kazala je ona i dodala da će se postaviti strogi kriterijumi kontrole novca koji se bude davao za te namene.

    Sa druge strane, Oliver Dulić kaže da mu je žao što je ministarka Zorana Mihajlović obustavila akciju „Očistimo Srbiju“ i dodaje da je ta akcija bila najmanje promotivna za mene, kaže on.

    „Mislim da je akcija najmanje bila promotivna za mene kao ministra i moje ministarstvo. Ona je pre svega bila promotivna za zdraviju životnu sredinu, za važnost životne sredine i za važnost objašnjenja našim građanima kolika je povezanost zagađenja prirode sa velikim brojem hroničnih bolesti koje danas haraju Srbijom“, rekao je Dulić za B92.

    Bivši ministar životne sredine i prostornog planiranja kaže da se nada da će novo ministarstvo naći načina da nastavi sve ono što su bili dobri projekti koje je njegovo prethodno ministarstvo radilo.

    „Nadam se da će ministarka naći formu da na svoj način nastavi da sprema i da čisti Srbiju. Ono što očekujem od nje je da barem ostavi „Veliko spremanje Srbije“ koji je jedan ozbiljan volonterski dan u kojem učestvuju sve državne insitucije i nevladine organizacije, a ja ću joj se rado pridružiti u tom poslu“, rekao je Dulić, dodajući da je u toj akciji u poslednje tri godine kroz volonterski rad učestvovalo preko 700 000 volontera koji su iz prirode izneli negde oko 380 000 kubika otpada što je značajna ušteda za Srbiju, „jer da je to čišćeno sredstvima komunalnih preduzeća bilo bi potrošeno preko 4 miliona evra“.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE