Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Veliki troškovi u privredi – put u sivu zonu

    Najveći problem legalnih trgovaca je nelojalna konkurencija. Proizvode isto što i oni, prodaju, reklamiraju se, ali im porezi, takse, licence i naknade ne predstavljaju osnovu za formiranje cena. Procene učešća „crnog“ i „sivog“ tržišta u ukupnom srpskom proizvodu su neprecizne i kreću se od 15, pa do 40 odsto. Koliko god da je nelegalnih trgovaca, neprijavljenih proizvođača, država obećava da će im pripremiti ponudu za prelazak u oporezive vode, koju će teško odbiti.

    Radne grupe pripemaju „paket“, a šta će u njemu biti, znaćemo u septembru, pišu Novosti. Do tada, ekonomisti poručuju da je najefikasniji način suzbijanja sive ekonomije – unapređenje poreskog sistema. To bi značilo jednostavna zakonska rešenja, jedinstvene i niske poreske stope i što manji broj poreskih izuzeća.

    – Privreda je pritisnuta velikim troškovima i zato ulazi u zone neplaćanja poreza, kako onog na zarade, tako i poreza na dodatu vrednost – smatra ekonomista Dragovan Milićević. – Moguće je uvesti je u oporezive tokove, ali treba obratiti pažnju na dve stvari. Koji nivo „sive“ ekonomije omogućava preživljavanje socijalno ugroženih kategorija stanovništva i koji nivo je nastao zbog neefikasne poreske administracije. U ovom trenutku glavni zadatak je stroža kontrola tokova novca kao i poreska kontrola preduzeća koja se bave masovnim uvozom robe široke potrošnje. Takođe, sprečavanje utaje PDV, a od koristi bi bila njegova uplata po naplati posla. Trebalo bi reformisati i državnu administraciju.

    – Privrednici sa kojima smo razgovarali u okviru našeg projekta „Vizija 2016“ su se skoro jednoglasno složili da su siva ekonomija i rad na crno značajno opterećenje za privredu koja posluje u legalnim tokovima – kaže Aleksander Grunauer, vođa projekata u nemačkoj organizaciji GIZ. – Mere koje bi država mogla da preduzme su pojednostavljivanje procedura i rasterećenje finansijskog opterećenja zarade. Privrednici su u našem projektu istakli i da je značajna uloga inspekcija, koje se sada proglašavaju nenadležnim za sivu ekonomiju, i kontrolišu samo legalnu privredu. Problem je to što je i sama vlada ponekad podsticala nelojalnu konkurenciju, tako što je određena preduzeća oslobađala obaveze da uplaćuju doprinose na zarade zaposlenih, čime su stvarani nejednaki uslovi poslovanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE