Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RS potražuje 66 nekretnina

    Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske sačinila je spisak od 63 nekretnine u Hrvatskoj i tri u Sloveniji koje su vlasništvo RS, a koje bi uskoro putem ovlašćenog zastupnika trebalo da budu prodate. Vlada RS angažovaće stručnjaka koji će proceniti vrednost tih nekretnina, a zatim i advokate u tim državama, te odlučiti o načinu prodaje nekretnina.

    Vrednost imovine RS u Hrvatskoj procenjuje se na oko dve milijarde maraka. Imovinom u Hrvatskoj i Sloveniji raspolagala su državna preduzeća sa sedištem u RS.

    Prema podacima IRB-a koji su prikupljeni na zahtev Pravobranilaštva RS, najviše nekretnina u Hrvatskoj ima „Nestro petrol“, koji je pravni naslednik nekadašnjeg državnog lanca benzinskih pumpi „Petrol“. To preduzeće ima pet nekretnina, od kojih se jedna u Osijeku vodi kao poslovni prostor – prodavnica, dok za ostale četiri, u Lipiku, Lužanima, Novoj Gradišci i Slavonskom Brodu nije precizirano o kojoj vrsti imovine se radi.

    „Elektrokrajina“ iz Banjaluke ima četiri odmarališta u Biogradu, Gradcu, te u Lukoranu i Prekom kod Zadra, a za sve četiri se vodi sudski spor.

    Preduzeće „Čajavec servis i promet“ iz Banjaluke raspolaže sa četiri poslovna prostora – prodavnice u Zagrebu, Zadru, Karlovcu i Puli. Za tri nekretnine vodi se sudski spor, dok je poslovni prostor u Zadru prodat. Preduzeće „Vučjak“ iz Bosanskog Broda ima četiri poslovna prostora u Slavonskom Brodu. Jedan se neovlašćeno koristi, a jedan je neovlašćeno prodat 2004. godine za 60.000 KM.

    „Sana-trgovina“ iz Novog Grada, preduzeće koje je u stečaju, ima četiri poslovna prostora, a Fabrika duvana iz Banjaluke dva poslovna prostora – prodavnice u Zagrebu i Osijeku i odmaralište u Velikom Lošinju.

    U Ljubljani poslovne prostore, koji se neovlašćeno koriste, ima „Jelšingrad“ iz Banjaluke, dok „Unicep kompani“ iz Banjaluke ima imovinu u Novoj Gorici. Rudnik železne rude „Ljubija“ iz Prijedora u Rogaškoj Slatini ima odmaralište koje niko ne koristi.

    Predsednik Udruženja malih akcionara banjalučke Fabrike duvana kaže da bi Vlada RS trebalo što prije da dođe do tih nekretnina kako ne bi bile potpuno izgubljene.

    U Pravobranilaštvu RS kažu da je 1992. godine donesen zakon na osnovu kojeg društvena imovina prelazi u državnu. Prilikom privatizacije preduzeća u RS od 1998. do 2004. godine novi vlasnici su preuzeli samo imovinu koja se nalazi na teritoriji Srpske. Svi delovi preduzeća koji su ostali u FBiH i u bivšim jugoslovenskim republikama vode se kao pasivni podbilans i predstavljaju imovinu RS.

    Neovlašćene prodaja

    U izveštaju IRB-a navedeno je da je poslovni prostor „Levite“ iz Gradiške u Zagrebu neovlašćeno prodat za 200.000 KM, kao i odmaralište Šumskog gazdinstva „Jahorina“ u Makarskoj koje je prodato za 180.000 maraka. Za odmaralište „Incela“ iz Banjaluke u Poreču stoji da je prodato za 450.000 KM, a poslovni prostor „Autoservisa“ iz Šamca u Zagrebu za 13.200 maraka, ali se u vezi s tim još vodi sudski spor.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE