Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pešter: Stoka gladna, žedni i ljudi

  Na potpuno „izgoreloj“ visoravni, suša traje gotovo tri meseca, pa su stočari ostali bez vode i hrane, a njihovi stadima, ako uopšte prežive do prvih jesenjih dana, preti pokolj. Jer, bez sena i druge stočne hrane, za gro ovaca i rasnih krava jedina adresa biće – klanica.

  – Kiša bi mogla samo privremeno da nas spasi, da malo „povrati“ sprženu travu, te napuni izvore i bunare. Jedino rešenje su nabavka sena iz nekih drugih delova Srbije, gde ima prošlogodišnjih zaliha, odnosno dopremanje većih količina kukuruza, pšenice, ovsa, ječma i drugih žitarica. Na žalost, mi za to nemamo novca, jer ni jagnjad još nismo prodali, a od pomoći države, kojoj smo se nadali, nema ništa – kaže Kemal Šabotić, stočar iz Bioca na centralnom Pešteru, koji uzgaja 350 ovaca.

  Ovdašnje stočare posebno boli što, od završetka predizborne kampanje, na Pešter nije kročio nijedan političar, iako se ovde uzgaja bar 30.000 ovaca i isto toliko grla krupne stoke – što je potencijal sa kojim bi Srbija mogla da bude ozbiljan izvoznik zdrave hrane.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE