Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dogovor države i bankara: Šansa za opstanak malih preduzeća

    Predstavnici države i bankari napravili su neobičan dogovor koji će omogućiti da firme kojima su sredstva potrebna zajmove za nastavak rada dobiju odmah, pišu Novosti.

    Kako je ovom listu potvrđeno u nekoliko najvećih srpskih banaka, one su pristale da jedno vreme odobravaju subvencionisane zajmove, a da im država kasnije uplati dotacije. Prema dogovoru aktuelnog ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića sa bankarima, doskora izuzetno traženi subvencionisani zajmovi krenuće već krajem ovog meseca.

    Kamate na te zajmove će iznositi od jedan do tri odsto, zavisno od veličine preduzeća, a oni najmanji i finansijski najosetljiviji, pozajmice će dobijati uz garanciju Fonda za razvoj. Od sledeće godine, zanatlije, kao i mala i srednja preduzeća moći će da konkurišu za bespovratnu podršku za investicije. Država će, kako je najavio ministar finansija, u zavisnosti od vrednosti investicija bespovratno davati od 30 do 50 odsto novca preduzetnicima za taj posao. Ova mera važiće od januara 2013. godine, pišu Novosti.

    Bankari su potvrdili beogradskom listu da je formirana radna grupa od predstavnika ministarstva i banaka koja priprema detaljan program. Privrednici mogu da očekuju kako je i najavljeno niske kamate, a bankari subvencije koje bi bile od pet do sedam odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE