Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (VIDEO) Koje su najčudnije olimpijske discipline?

    U Londonu su u toku 30. Letnje olimpijske igre, a pored brojnih disciplina koje okupljaju svetske sportistenije zgoreg da se malo podsetimo nekih sada već bivših i za današnje vreme prilično neobičnih olimpijskih disciplina.

    Tako je, recimo, na OI 1896. godine u Atini jedna od olimpijskih disciplina bila i 12-satna trka biciklima. Tom prilikom sedmorica biciklista krenula su u pet ujutro i vozila do pet popodne. Četvorica su vrlo brzo odustala, a pobednik je bio Adolf Šmal iz Austrije sa pređenih oko 288 kilometara.

    Isto tako, OI u Parizu 1900. godine pamte se, pored ostalog, i po diciplini pucanja u golubove. Više od 300 pravih ptica bilo je ubijeno u ovoj bizarnoj disciplini, a sreća u nesreći je da je to bio prvi i poslednji put da se tako nešto pojavilo kao olimpijska disciplina.

    Iste godine na Olimpijskim igrama bilo je zapaženo i takmičenje u plivanju s preponama na Seni– plivači su morali da se penju, zatim skaču s čamca na čamac i na kraju još malo rone.

    Pune dve decenije, tačnije od 1900. do 1920, na olimpjjskim igrama je svoje fanove imalo i navlačenje konopca, koje su promovisali još stari Grci pre 2.500 godina.

     

    Dvoboj pištoljima još je jedna neobična olimpijska disciplina prisutna na OI u dva navrata- 1906. i 1912. Srećom, nije se radilo o pravom dvoboju, već o pucanju u lutke obučene u frakove, na kojima je bila meta.

    Mačevanje štapovima za hodanje vrlo je slično uobičajenim mačevalačkim takmičenja, a kao olimpijska disciplina bilo je predstavljeno 1924. U Parizu. U pitanju je francuska borilačka veština koja se razvila početkom 19. veka kao vid samoobrane za gospodu.

    Letnje olimpijske igre u Los Anđelesu, održane 1932, pamtiće se između ostalog i po olimpijskoj disciplini mahanja toljagama. U pitanju je „mačo“ varijanta ritmičke gimnastike, koja je bila nalik žongliranju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE