Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Završna faza osnivanja rusko-slovenačkog preduzeća za izgradnju Južnog toka

    Direktor slovenačke kompanije „Plinovodi“ Marjan Eberlinc izjavio je da je zajedničko preduzeće „Plinovod“-a i ruske državne kompanije „Gazprom“ za izgradnju deonice gasovoda Južni tok kroz Sloveniju u završnoj fazi osnivanja.

    – Projekat se odvija u skladu sa našim očekivanjima i najavama, stanje je više nego dobro, zadaci se u slovenačkom prostoru izvode u okviru kompanije „Plinovodi“ i u celini se izvršavaju – rekao je Eberlinc za slovenačke medije, dodajući da sada preostaju samo neki formalni koraci.

    Predsednik upravnog odbora „Gazprom“-a Aleksej Miler i direktor „Plinovoda“ Eberlinc potpisali su i razmenili u maju ove godine osnivačke dokumente za novo preduzeće, nakon što je u februaru godine potpisan aneks sporazuma o osnivanju kompanije „South Stream Slovenia“ na paritetnim osnovama.

    Kako je tada objavljeno, izgradnja deonice gasovoda kroz Sloveniju koštaće oko milijardu evra. Slovenačka deonica imaće u prvo vreme kapacitet osam milijardi kubnih metara gasa, što bi vremenom trebalo da se poveća na 25 milijardi kubika.

    Ukupna vrednost ruskog projekta izgradnje gasovoda „Južni tok“ trebalo bi da bude 15,5 milijardi evra, od čega je 10 milijardi predviđeno za polaganje podvodne deonice, a 5,5 milijardi za kopnene.

    Gasovod, čija izgradnja treba da počne krajem ove godine i čiji će kopneni deo prolaziti kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Grčku, Sloveniju, Hrvatsku i Austriju, prve količine gasa trebalo bi da isporuči do kraja 2015. godine, a do 2018. dostigne puni kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE