Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počinje restauracija Koloseuma

    Posle više odlaganja sutra počinje obnova Koloseuma u Rimu, najvećeg otvorenog antičkog teatra u svetu, javila je Verska informativna agencija.

    Za radove je trgovac obuće Diego Dela Vala izdvojio 25 miliona evra. Ovaj milanski preduzimač vlasnik je modne kuće „Tods“. On će dobiti pravo da 15 godina koristi Koloseum u svojoj reklami.

    Poslednja restauracija rađena je u vreme Musolinija, 1939. godine. Gradske vlasti Rima želele su da restauracija počne 2009. godine, ali nije bilo dovoljno sredstava. Finansiranju od strane nekog sponzora protivio se sindikat turističkih vodiča.

    Koloseum je nastao u vreme rimskog cara Vespasiana, koji je vladao od 69. do 79. godine posle Hrista. U njemu ima mesta za 50.000 gledalaca. U upotrebi je bio oko 400 godina. 

    Sada će se poboljšati „turistička infrastruktura“, rasveta, fasada, prolazi. Radovi neće sprečiti turiste da i dalje razgledaju Koloseum.

    Katolička crkva pozdravlja ove radove jer doprinose sigurnosti posetilaca. Na Veliki petak svake godine papa u večernjim časovima u Koloseumu služi službu „Muka Hristovih“ uz zaustavljanje 14 puta, čemu prisustvuje veliki broj vernika.

    Crkva je oduvek bila protiv igara u Koloseumu, iako su one nastavljene i nakon što je hrišćanstvo postalo državna vera. Zabeleženo je da se monah Telemahus 404. godine sa galerije bacio u arenu kako bi protestovao protiv krvavih igara. Gledaoci su ga iz protesta kamenovali. Sveti Avgustin 523. godine piše, nakon boravka u Rimu, da dugo ne može da se oporavi od koloseumske buke i uzvika u areni „ubi, ubi“.

    Poslednja predstava održana je 523. godine.

    Dva zemljotresa oštetila su Koloseum 847. i 1231. godine.

    Država ali i crkva vekovima su odnosili kamenje Koloseuma da bi gradili svoje objekte. Bilo je u 16. veku planova da se Koloseum preuredi u veliki hram. Crkva je 1744. u sred arene postavila veliki krst a nešto kasnije ceo prostor Koloseuma proglasila „mestom hrišćanskog mučeništva“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE