Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mere štednje i za bečku Operu

    Bečka Opera biće prinuđena da sprovede mere štednje, jer to zahteva Ministarastvo finansija Austrije, tvrdi generalni direktor ove važne kulturne institucije Franc Velser-Mest.

    Ovo je prvi put u istoriji da se jedan ministar finansija usudio da natera Operu na štednju, jer ova ustanova u Austriji važi za nacionalnu svetinju.

    Trebalo bi, ako je moguće, što nije sprovodljivo, da uštedimo 10 miliona evra„, rekao je Velser-Mest u intervjuu austrijskoj televiziji ATV. On je kazao da mu je to saopštila ministarka finansija Marija Fekter.

    „Kako da to ostavrimo nije nam objašnjeno. Bečka Opera je efikasno vođena ustanova i to još iz ranijih vremena. Čini mi se da se rad kažnjava“, naglasio je generalni direktor Opere.

    Fekterova za sada nije želela da komentariše izjave Velser-Mesta, ali se za reč javila ministarka kulture Klaudija Šmit. Ona je istakla da ne dolazi u obzir smanjenje budžeta „državnim pozorištima“, kojima pripada i Opera.

    Opera od saveznih vlasti sada dobija 56,4 miliona evra osnovnog budžeta. Velser-Mest poručuje da su Bečka Opera, Salcburški festival kulture i Bečka filharmonija institucije koje su vodeće u svetu i po kojima je prepoznatljiva Austrija, pa se taj položaj ne sme ugroziti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE