Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ruma pomaže pčelarima

    Za razvoj pčelarstva u opštini Ruma prvi put su obezbeđene subvencije za proizvodnju meda i pčelinjih proizvoda. Pčelari su novac iskoristili za nabavku lekova protiv varoe koja predstavlja i najveći problem u proizvodnji meda.

    Dva udruženja pčelara, iz Rume i Nikinaca, dobila su iz opštinskog budžeta ukupno dva miliona dinara za pospešivanje proizvodnje meda i pčelinjih proizvoda.

    Iz opštine najavljuju nove subvencije za pčelarstvo koje je veoma važno za razvoj poljoprivrde, posebno voćarstva.

    „Ovo je prvi put da dobijamo iz opštinske kase novac za razvoj pčelarstva“, kaže Stanimir Javorac, predsednik Udruženja pčelara „Nikola Mileusnić“ u Rumi. „Nabavili smo lekove protiv varoe koja nam stvara ozbiljne probleme i nadam se da su pred nama bolja vremena.“

    Pčelarstvo može postati veoma profitabilna grana poljoprivrede. Veoma je značajno i za razvoj voćarstva, pa ne čudi odluka lokalne vlasti u Rumi da se i proizvodnja meda nađe na spisku prioritetnih delatnosti.

    Dodeljene subvencije su, kažu u opštini čiji je ovogodišnji agrarni budžet 30 miliona dinara, samo početak ulaganja u razvoj pčelarstva.

    Osim za pčelare, ove godine su prvi put obezbeđena i sredstva za razvoj plasteničke proizvodnje, za nabavku sistema za navodnjavanje i po deset hiljada dinara za osiguranje useva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE