Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Polne bolesti haraju Beogradom

    Nepromišljeni seksualni odnosi, bez zaštite, kao i često menjanje partnera glavni su krivac što se u protekle četiri godine značajno povećao broj pacijenata sa polno prenosivim infekcijama. U Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti je u poslednjih šest meseci prošle godine lečeno 16.476 ljudi. Najčešće bolesti su polne bradavice – kondilomi koje izaziva humani papiloma virus, a od bakterijskih infekcija već duži niz godina je najzastupljenija hlamidija.

    Dr Milan Bjekić, načelnik Službe za polno prenosive infekcije u Gradskom zavodu, smatra da je zabrinjavajuće što ima sve više osoba obolelih od sifilisa, bolesti koja se dobija isključivo oralnim seksom i to najčešće kod muškaraca koji imaju seks sa – muškarcima.

    – Ljudi smatraju da oralni seks nije „pravi seks“ i da je bezbedan. Niko ne koristi kondom, a na taj način se mogu preneti apsolutno sve polno prenosive infekcije – upozorava dr Bjekić. – Heteroseksualne osobe ne koriste zaštitu ni za analni seks, jer kondom isključivo doživljavaju kao sredstvo za kontracepciju, a ne kao zaštitu od bolesti. Problem je što osobe kad upoznaju novog partnera samo prvih nekoliko puta imaju zaštićen odnos. Ovo je veoma opasno, jer je većina polnih infekcija prisutna, a da osoba to i ne zna.

    Statistički postoji čak 60 odsto verovatnoće da neko nakon jednog nezaštićenog odnosa sa novim partnerom dobije humani papiloma virus. Osoba ne može da zna da li je inficirana ili nije i može mesecima i godinama da postoji i da se prenosi na partnere.

    – Obično se aktivira kada smo bolesni i kada dođe do pada imuniteta – kaže doktor. – Pojavljuju se kondilomi – polne bradavice. Tipovi virusa koji izazivaju kondilome su obično bezazleni, ali je bolest veoma dosadna i uporna, jer se često vraća. To su izraštaji boje kože, poput karfiola, a mogu biti i manje zaravnjene pločice. Pošto pacijenti oba pola veoma često briju genitalnu regiju bradavice se „rasejavaju“ i bolest se širi. Terapija je tečnim azotom, radiotalasima, a postoji i lasersko uklanjanje.

    Doktor tvrdi da veliki problem mogu da naprave bradavice koje se nalaze na grliću materice ili u analnom kanalu, jer mogu biti uzrok nastanka raka grlića materice ili anusa.

    – Te promene se mogu otkriti preko Papa testa i zbog toga je važno da ga žene rade bar jednom godišnje – objašnjava dr Bjekić. – U našoj zemlji ne postoji program za prevenciju analnog karcinoma koji se javlja usled analne infekcije koja se dobija seksualnim putem.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE