Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Predstavljena knjiga „Knjigocid- uništavanje knjiga u Hrvatskoj 1990-ih“

    U Zagrebu u punoj dvorani Novinarskog doma sinoć je predstavljena knjiga „Knjigocid – uništavanje knjiga u Hrvatskoj 1990-ih“ autora Ante Lešaje, penzionisanog univerzitetskog profesora sa ostrva Korčule koji je 20 godina istraživao uništavanje velikog broja knjiga pisanih na ćirilici i dela srpskih autora po Hrvatskoj.

    „Lešaja je istraživao kako su se od 1992. sistematski uništavale knjige koje se jezički, pismom, nacionalno, ideološki ili na neki drugi način razlikuju od stanja duha 90-ih godina u Hrvatskoj“, rekao je predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.
    Pupovac je podsetio da je Lešaja svoje prve radove na tu temu objavio u splitskom „Feral Tribune“, ali i u časopisu Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ i istakao da je vršio komparativno istraživanje informacija koje su se javljale u medijima i javnosti tokom 90-ih. Dokazao je da u biblioteci u Karlovcu nije bilo uništeno 60 nego 600 hiljada knjiga.

    „Lešaja se prihvatio poštenog posla i pošteno ga odradio, dajući svoj doprinos istoriji“, zaključio je on i dodao da je otpisivanje knjiga vodilo i otpisivanju ljudi.

    Književni kritičar Velimir Visković koji je 90-ih bio rukovodilac u Leksikografskom zavodu „Miroslav Krleža“ odakle je početkom 90-ih na mlevenje poslato 40.000 primeraka Jugoslovenske enciklopedije, rekao je da su u zavodu pokušali da spasu neke od tih enciklopedija, pokušavajući da ih prodaju po daleko nižoj ceni, ali su zbog protesta ljudi i loše prodaje odustali.

    „Tako je propalo i mojih 15 godina rada koliko sam bio uključen u projekat rada na toj enciklopediji“, rekao je on i istakao da se drugačije i nije moglo u državnoj ustanovi.

    „Knjigocid u biblioteci na Korčuli gde je uklonjeno i otpisano 400 naslova, od toga 19 naslova Branka Ćopića, bio mi je podstrek za daljnja istraživanja, pa je i najviše istražen i dokumentovan, iako nije ni najopsežniji ni najgori“, rekao je Lešaja.

    On je ukazao da je Hrvatska jedinstvena jer niko nije kažnjen zbog uništavanja knjiga, ali je kažnjen kad je o tome govorio.

    Promociji knjige koju su izdali SNV i književna kuća „Profil“ prisustvovao je velik broj javnih ličnosti Hrvatske, od bivšeg predsednika Stjepana Mesića i saradnika sadašnjeg predsednika Ive Josipovića do naučnika, univerzitetskih profesora i umetnika, kao i predstavnika srpske zajednice, a bio je tu i ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević.

    Foto: www.jutarnji.hr

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE