Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    USAID uspešno okončao „Agrobiznis projekat“ u Srbiji

    Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u sredu (11. jula 2012. godine) je uspešno okončala „Agrobiznis projekat“ u Srbiji, zahvaljujući kome je otvoreno 7.122 novih radnih mesta u poljoprivredi i izvezeno prehrambene robe u vrednosti od oko 190 mil USD.

    Na svečanosti povodom završetka tog projekta, američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik istakla je da je taj projekat USAID-a, koji je pokrenut pre pet godina, bio od koristi našim proizvođačima da prodaju i izvezu svoje proizvode na svetsko tržište.

    Ona je navela da je USAID sarađivao sa 205 srpskih prehrambenih kompanija kako bi unapredile ambalažu svojih proizvoda, marketinški nastup, i da bi se uspešno pojavile na 46 različitih sajmova, uključujući i one u Parizu, Berlinu, Amsterdamu, Njujorku i Kuala Lumpuru.

    – Projekat je takođe pomogao formiranje pet nacionalnih udruženja, kao što su udruženja prerađivača mesa i mleka, kao i udruženja koja okupljaju proizvođače organske hrane i prerađivače – rekla je Vorlik i naglasila da će to pomoći da proizvodnja hrane bude jeftinija, kvalitetnija i efikasnija.

    – Zahvaljujući ovom USAID-ovom projektu u SAD su počele da stižu prve isporuke srpskog kajmaka – istakla je Vorlik i najavila da će američka vlada ostati posvećena podršci razvoja agrobiznisa u Srbiji.

    Ona je navela pozitivan primer mlekare „Lazar“ u Blacu koja, zahvaljujući modernim tehnologijama iz SAD, pretvara otpad sa farme u električnu energiju, i ukazala na značaj regionalnog sajma hrane „Culinaria“ koji okuplja najbolje proizvođače iz Srbije i okruženja, i promoviše srpske proizvode kao što su sjenički sir, ajvar iz Leskovca, čvarke iz Vojvodine…

    Direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović istakao je značaj tog projekta čiji rezultati će biti još vidljiviji u budućnosti, posebno zbog obezbeđenja pristupa srpske hrane različitim svetskim tržištima i zbog uvođenja standarda za bezbednosti i kvalitet hrane.

    Uz pomoć „Agrobiznis projekta“, 600 žena širom Srbije je prošlo poslovne obuke, a njih 11 je dobilo pomoć u iznosu od 135.000 USD u vidu bespovratnih sredstava za započinjanje sopstvenih agrobiznisa.

    Takođe, 180 studenta poljoprivrednih fakulteta pohađalo je specijalne obuke u sferi poslovanja i izrade biznis planova, a 28 studenta sa najboljim biznis planovima dobilo je bespovratna sredstva u iznosu od 180.000 USD za započinjanje agrobiznisa.

    „Agrobiznis projekat“ je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i trgovine pomogao uspostavljanje sistema javnih skladišta za poljoprivredne proizvode, implementaciju propisa u oblasti bezbednosti hrane i igrao je primarnu ulogu u sprovođenju nacionanog programa obuke o bezbednoj primeni pesticida i zaštiti životne sredine kroz koji je obučeno 4.000 poljoprivrednika širom Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE