Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SAD grade super brzu železnicu

    Senat Kalifornije odobrio je prvu fazu izgradnje 560 kilometara pruge železnice visoke brzine (HSR) između Los Anđelesa i San Franciska, dodelivši za to skoro osam milijardi dolara.

    „Senatori su doneli hrabru odluku da zaposle Kaliforniju i da ona još jednom prednjači u SAD“, izjavio je danas guverner, demokrata Džeri Braun, dugogodišnji pristalica tog projekta.

    Neposredno pre letnje pauze, Senat je 21 glasom prihvatio izdatak za železnicu, 16 je bilo protiv, od kojih 15  republikanaca. Za jednog od njih, Tonija Striklenda, to je kolosalna finansijska katastrofa za Kaliforniju.

    Zakonom se 5,8 milijardi dolara daje za prvih 200 kilometara u centralnoj dolini Kalifornije – od Los Anđelesa ka Sakramentu, uz izdavanje 2,6 milijarde državnih obveznica i 3,2 milijarde iz saveznog budžeta SAD.

    Zakonom se tome dodaju dve milijarde dolara za poboljšanje postojećih pruga i povezivanje sa super-brzim linijama na kojima će vozovi dostizati 350 kilometara na sat.

    Glasači u Kaliforniji su 2008. na referendumu odobrili plan za izgradnju HSR zbog čega će ta država povećati dug za 10 milijardi dolara, na ukupno 68 milijardi.

    Izgradnja treba da počne „krajem 2012 ili početkom 2013“, rekla je u subotu za AFP Liza Mari Burkar, predstavnica Uprave za HSR.

    Taj veliki projekat, međutim, tek treba da premosti tužbe poljoprivrednika Kalifornije, jednog od najproduktivnijih regiona SAD.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE