Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „The Lock“ postigla najvišu cenu za sliku nekog britanskog umetnika

    Slika jednog od najznačajnijih britanskih slikara romantizma Džona Konstebla „The Lock“ postigla je na prodaji u aukcijskoj kući Christie’s u Londonu dosad najvišu cenu za sliku nekog britanskog umetnika od 32,5 miliona evra, prenosi britanski BBC.

    Time je to remek delo, peto u seriji od šest slika velikih formata pitoreskne doline Staur u Safolku koje je Konstebl izlagao u periodu između 1819. i 1825., postalo jedna od četiri najskuplje slike starih umetnika.

    Slika se do aukcije nalazila u muzeju Bornemisca u Madridu kao deo velike privatne umetničke zbirke pokojnog švajcarskog industrijalca barona Hansa Hajnriha Tusen-Bornemisce. Njegova peta supruga i udovica baronica Karmen Tusen-Bornemisce bila je prisiljena da je proda zbog, kako je rekla, „manjka likvidnosti“.

    U znak protesta protiv te prodaje, jedan od upravnika muzejske zadruge Ser Norman Rozental podneo je ostavku tvrdeći da prodaja jednog od najvažnijih eksponata tog muzeja „predstavlja moralnu sramotu svih učesnika“. Dok je veći deo zaostavštine barona Tusen-Bornemisca otkupila Španija, 250 umetničkih dela još uvek je deo privatne baroničine kolekcije koja je prethodnih 13 godina besplatno ustupljena na korišćenje državi.

    Prvi vlasnik slike bio je Džejms Morison, sin vlasnika krčme, koji je postao jedan od najbogatijih britanskih trgovaca 19. veka i veliki kolekcionar umetničkih dela. Kupio ju je 1824. na izložbi britanske kraljevske akademije, a ostala je vlasništvu njegovih naslednika do 1990. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE