Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kusturici nagrada džez festivala u Montrealu

    Naš proslavljeni režiser Emir Kusturica dobio je prestižnu nagradu „Antonio Karlos Žobim“ Međunarodnog džez festivala u Montrealu. Kusturica je deveti dobitnik ovog priznanja, a uručena mu je juče na sceni festivala u Montrealu, na 25 godišnjicu manifestacije.

    U obrazloženju žirija navodi se da se „srpskom muzičaru, reditelju, producentu i arhitekti“ dodeljuje nagrada kao „umetniku na polju muzike čiji je uticaj na evoluiciju džeza i kulturnog prožimanja široko prepoznat“.

    U izjavi za „Blic“, Kusturica kaže da mu je posebno drago zbog toga što je ovu važnu nagradu dobio upravo zbog kulturnog krosovera, koji je postao zaštitni znak njegove muzike kroz rad sa „No Smoking Orchestra“.

    -Ono što je džez učinilo živim je krosover, jer prožimanje muziku čini živom. Čisto žanrovska muzika ne može da preživi – kaže Kusturica.

    U obrazloženju žirija još se kaže da je balkanska muzika od 1990-ih, sa Kusturičinim filmovima kao što su „Andergraund“ i „Crna mačka, beli mačor“, postala deo svetske muzike, a da je dotad bila nepoznata.

    -Paradoks je da i danas ima ljudi koji sviraju džez paterne, ali je u međuvremenu svet otišao predaleko. Zanimljivo mi je to što smo za ono što smo radili 11 godina dobili muzičku nagradu, za onu nevidljivu tačku gde smo se igrali između slike i zvuka. To je veliki festival prepoznao i nagradio činjenicu da se po svetskim binama vrti jedan srpski bend – kaže Kusturica.

    Među prethodnim dobitnicima nagrade „Antonio Karlos Žobim“ su takva imena kao što su Jusu N’Dur, Žilberto Žil, Anželik Kiđo, Kaled i Ibrahim Ferer.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE