Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH: Nadležni ćute o brucelozi

    Udruženje poljoprivrednika Kantona Sarajevo saopštilo je da Agencija za bezbednost hrane, Kancelarija za veterinarstvo BiH i brojna ministarstva poljoprivrede ćute o tvrdnjama da nije obavljeno testiranje vakcina protiv bruceloze, nakon eutanazije oko 600 koza zbog ove bolesti na velikoj farmi kod Mostara.

    „Zašto ćute?“, pitaju u ovom udruženju i navode da vlasnik te farme tvrdi da je vakcina uzrok epidemije bruceloze, bolesti koja se prenosi korištenjem životinjskih proizvoda i kontaktom sa njihovim izlučevinama.

    Vlasnik farme tvrdi da su zaražena i ostala stada ovaca i koza koja su vakcinisana protiv ove bolesti.

    „Da to nije samo priča stočara čija je farma uništena, a i on zaražen kao `kolateralna šteta`, vidi se i iz izjave profesora Tarika Bajrovića sa katedre za zaraze Veterinarskog fakulteta u Sarajevu koji tvrdi da nikakvo testiranje ove vakcine nije izvršeno u BiH iako je to bila obaveza“, napominju iz Udruženja.

    Bajrović tvrdi i da su, koliko je on upoznat, oboleli svi veterinari koji su učestvovali u vakcinaciji, te da sada postoji „veliki problem“, jer je bolest neizlečiva, uz mogućnost teških posledica po zdravlje obolelog.

    U saopštenju se navodi da su priče o opasnosti od bruceloze bile aktuelne pre pet godina, te da se nakon što su mediji prestali da informišu o tome problemu stekao utisak da je problem saniran.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE