Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta predviđa i u šta ulaže „najpametniji čovek u Evropi“?

    Bajron Vien, potpredsednik kompanije Blackstone Advisory Partners koja se bavi savetništvom i globalnim investicijima, kaže kako je razgovarao s osobom koju opisuje kao „najpametnijeg čoveka u Evropi“. Ono što je ta osoba zaključila o razvoju ekonomske situacije u svetu – zastrašujuće, piše Business Insider, a prenosi Poslovni dnevnik.

    Vien „najpametnijeg čoveka u Evropi“ opisuje kao neverovatno sjajnog i bogatog poslovnog čoveka i ne želi otkriti njegov identitet. Podseća da o njemu piše već deceniju i da je „najpametniji čovek u Evropi“ dosada pokazao gotovo jezivu sposobnost predviđanja, a među tim predviđanjima bili su pad ekonomske moći Japana 80-tih godina, ekonomske promene u Kini i njihov značaj tokom ranih 90-tih, i ozbiljne posledice prekomernog zaduživanja razvijenog sveta u poslednjoj deceniji.

    Vien kaže da je „najpametnijeg čoveka u Evropi“ njegov DNK obdario određenom količinom poslovne sposobnosti, da se školovao za finansije u Njujorku, ali se vratio u Evropu kako bi tamo iskoristio prilike koje su nastale tokom posleratnog oporavka.

    Šta „najpametniji čovek u Evropi“ sada predviđa? U osnovi on predviđa da će velike količine dugova uzrokovati propast zapadne civilizacije, ali će u međuvremenu, pre nego što se to dogodi, političari uraditi sve što mogu kako bi se izbegao taj katastrofalni događaj. „Najpametniji čovek u Evropi“ podsetio je Viena kako mu već godinama govori da će akumuliranje duga dovesti do propadanja razvijenog sveta. Pre nego što se dogode bankroti širom sveta, vlasti će nastojati učiniti sve kako bi preduhitrile katastrofu. To se događa zato što se veruje da je Evropska Unija bila dobra ideja. Evropske zemlje su se morale držati zajedno kako bi se mogle takmičiti sa SAD-om i Azijom. Potrebna je veća saradnja između Evropskih vođa. Prvi korak je stvaranje koordiniranog bankarskog sistema kako bi se sprečilo povlačenje novca iz banaka. „Preterano je očekivati da će se sada različite vlade složiti oko političke unije, ali se može ostvariti bankarska unija kako bi se sprečila propast Evropskog bankarskog sistema„, kaže „najpametniji“.

    Idući korak za sve središnje banke je da nastave da štampaju novac. Konačno, to će uzrokovati veći nivo inflacije, ali mislim da svet to može prihvatiti. Svetske vođe će se složiti da rast mora biti njihov cilj a da će inflacija biti cena koju moraju platiti za to. Ovo može prouzrokovati kursnu nestabilnost“, kaže „najpametniji čovek u Evropi“. On takođe predviđa da će Grčka i Španija bankrotirati, i da će banke prodati problematične državne obveznice Evropskoj centralnoj banci. „Francuski dug će se pogoršati nakon što Oland implementira neke od svojih programa koje je najavio tokom kampanje. Ljudska bića i vlade imaju neograničenu maštu i iskoristiće to kako bi odložili dan obračuna. U dugom roku kriza će možda ispasti dobra stvar jer će bol onoga kroz što ćemo proći sprečiti da se to više ikada ponovi“.

    A u šta će uložiti „najpametniji čovek u Evropi“? „Što ja radim s novcem? Teško ga je sakriti u deonice. Čak i Danone izveštava o razočaravajućoj dobiti, ljudi su toliko zabrinuti da ni jogurt ne kupuju. Francuske autokompanije su u problemima“, pojašnjava. On je odlučio kupiti deonice iz energetskog sektora jer želi posedovati nešto realno. Fokusira se na očuvanje kapitala, ne na stvaranje novca, ali voli IBM i Apple. Takođe voli neke švajcarske multinacionalne kompanije. „Ako Obama pobedi na izborima u novembru, tržište će početi da pada. Romnijeva pobeda će uzrokovati oporavak, ali nakon što uđe u kancelariju shvatiće da ne može da uradi puno toga kako bi poboljšao stvari“, predviđa „Najpametniji čovek u Evropi“.

    Vien kaže da je kancelariju „najpametnijeg čoveka u Evropi“ napustio ošamućen i da je njegov optimizam umanjen, ali ipak veruje da će se pronaći način da se katastrofa ne dogodi. „Jasno je da će svetske vođe učiniti sve kako bi se izbegla finansijska katastrofa i smatram da imaju sredstva kojima će postići taj cilj“, kaže Vien dodavši da svet očekuje dugi period sporog rasta, prenosi Poslovni dnevnik.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE