Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve više istraživanja i lečenja matičnim ćelijama

    Lečenja primenom matičnih ćelija sve su učestalija u svetu, a stručni saradnik belgijske banke koja ima predstavništvo i u Srbiji „Krio sejv“ dr Mima Fazlagić smatra da je došlo do „prave eksplozije“ naučnih saznanja u toj oblasti i da je dobro što su stručnjaci iz Srbije uključeni u neka od kliničkih ispitivanja. Reč je o istraživanjima koja se odnose na obnovu srčanog mišića nakon infarkta i tkiva jetre matičnim ćelijama, kao i regeneraciji oka usled njegovog oštećenja ili povreda.

    „Bankiranje“ matičnih ćelija u Srbiji je počelo je pre šest godina kada je postojala samo jedna privatna banka, a sada ih, kako je kazala sagovornica Tanjuga, ima osam. Od tada je u belgijskoj banci sačuvano oko 3.000 uzoraka iz Srbije, a prema njenim rečima do sada nijedan uzorak nije iskorišćen za lečenje, ali u drugim zemljama jeste.

    Za one koje imaju bolesnog člana porodice čuvanje uzoraka u toj banci je besplatno, navela je dr Fazlagić. Ona je podsetila da se u svetu trenutno radi više kliničkih ispitivanja primene matičnih celija na različitim poljima regenerativne medicine. Navela je primer firme „Xelitis AG“ u Cirihu koja bi 2014. godine trebalo da počne komercijalnu proizvodnju srčanih zalizaka napravljenih tkivnim inženjeringom od sopstvenih matičnih ćelija pacijenata.

    Fazlagićeva je rekla da je u toku ove godine najveći napredak zabeležen u oblasti pronalaska novih lekova koji sadrže matične ćelije namenjenje za lecenje i regeneraciju hrskavice kolena i kuka. „Očekivanja su da da će u narednim godinama od njih moći da nastanu novi organi ili da se oboleli organi regenerišu“, kazala je Fazlagićeva.

    Ona je navela primere među kojima je i to da je pre nekoliko godina u Americi napravljen novi dušnik za dečaka koji je lečen od karcinoma, a u Italiji se sada „pravi“ novo lice za mladića koji je doživeo tešku saobraćajnu nesreću.

    „Ono što je pre tri-četiri godine bilo naučna fantastika, danas je sve interesantnije i očekuje se veliki pomak u oblasti regenerativne medicine što je veoma važno budući da je reč o skupoj grani“, kazala je Fazlagićeva.

    Ona je navela da je dobro to što su zahvaljujući našim stručnjacima koji rade u inostranstvu i lekari iz Srbije uključeni u mnoga istraživanja. Tako, na primer, tim stručnjaka iz Kliničkog centra Srbije učestvuje u ispitivanju regeneracije srca posle infarkta, a na očnoj klinici se obavlja terapija oštećenja oka matičnim ćelijama…

    Fazlagićeva je takođe kazala da je otvaranje javne banke koje se planira tokom naredne godine i u Srbiji, ukoliko se obezbede potrebna finansijska sredstva, od velikog značaja budući da u svetu skoro da ne postoji zemlja koja nema javnu banku.

    „Takve banke su napravljene da bi se uštedeo novac u zdravstvenom osiguranju, jer se onda matične ćelije ne moraju vaditi iz koštane srži, ako materijal postoji u javnim bankama“, rekla je ona.

    Govoreći o načinu korišćenja matičnih ćelija, Fazlagićeva je objasnila da sopstvene matične ćelije imunološki potpuno odgovaraju osobi od koje su uzete, a posle toga, najveća verovatnoća je da će biti podudarne za rođenu braću ili sestre. Međutim, uvek se radi tipizacija jer postoji i mogućnost da čoveku odgovaraju ćelije od potpuno nepoznate osobe.

    Fazlagićeva je najavila i da će 4. oktobra na Kongresu regenerativne medicine u Beogradu tim sa čuvenog Imperijal koledža učestvovati i predstaviti svoje metode u lečenju matičnim ćelijama, što će, kako je istakla, veoma koristiti našim stručnjacima.

    Prva uspešna transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika je urađena 1988. u Parizu, kod deteta obolelog od Fankonijeve anemije. Davalac je bila novorođena sestra svom bratu, koji je danas zdrav čovek i ima svoju porodicu. Od tada je u svetu obavljeno više od 25.000 transplantacija matičnih ćelija iz pupčanika kao terapija za mnoge bolesti.

    Postoje stručnjaci koji su sve više optimisti kada je u pitanje umnožavanje i lečenje matičnim ćelijama, pa se tako danas u najstarijoj bolnici u Milanu „Ospedale maggiore policlinico“ obavljaju najsavremenija klinička ispitivanja matičnih ćelija. U okviru bolnice postoji javna banka u koju se dnevno dopremi 20 uzoraka iz 21 ginekološkog centra u Italiji.

    Direktorka fondacije za istraživanja u toj ustanovi dr Lorenca Lazari bavi se njihovim umnožavanjem, budući da se, kako kaže, zahvaljujući ostavljanju matičnih ćelija iz pupčanika uspešno mogu lečiti, odnosno reparirati čak i oštećena tkiva poput površinskih rana koje mogu dovesti do sepse.

    Dr Lazari je osmislila njihovo umnožavanje kako bi postotak uspešnosti lečenja bio još bolji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE