Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kurs pogurao cenovnike

    Sveže meso, jestivo suncokretovo ulje, sokovi i bezalkoholna pića samo su neki od proizvoda koji su poskupeli u proteklih nedelju, dve, a trgovci kažu da su im juče od dobavljača stigle i najave novih povećanja cena.

    Od prvog jula, prerađevine od mesa pojedinih proizvođača biće od 10 do 20 odsto skuplje, slatkiši će koštati 12 odsto više, a pojedine grickalice biće skuplje četiri odsto.

    Sagovornici „Politike“ ocenjuju da je cenovnike naviše pogurao uglavnom kurs evra, s obzirom na to da mnogi proizvodi sadrže uvozne komponente, a tu su i energenti poput nafte, čija je cena takođe u stranoj valuti. Međutim, naši sagovornici ocenjuju da nisu sva poskupljenja opravdana, jer kako ističu u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije, prema njihovim podacima, cenovnici su odavno podešeni na kurs od 120 dinara za jedan evro.

    Milan Prostran, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, smatra da na kretanje cenovnika hrane u Srbiji u ovom trenutku utiču sezonske prilike i kurs evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE