Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lek za dijabetes delotvoran i kod lečenja raka?

    Jeftin i relativno bezbedan lek protiv šećerne bolesti „metformin“ (poznat i kao „glukofag“) možda bi mogao da se koristi u borbi protiv raka, ukazuje jedna američko-kanadska studija.
     
    Naime, žene obolele od dijabetesa, koje su uzimale dotični lek, su tokom više od decenije praćenja bile pod 25 odsto manjim rizikom da obole od raka dojke, ističe Roan Hlebovski iz Biomedicinskog istraživačkog instituta pri Univerzitetu Kalifornije, a prenosi Rojters.
     
    „Metformin“ je na tržištu već dugo godina i u principu se smatra bezbednim. Pet do deset odsto onih koji ga koriste pate od neželjenih propratnih simptoma kao što su muka i naduvenost.
     
    Ovaj lek svakodnevno uzimaju milioni obolelih od dijabetesa tipa 2, a neka ranija istraživanja su pokazala da zahvaljući njemu dolazi do smanjenja tumora pluća i grudi kod laboratorijskih miševa.
     
    Međunarodni tim je do zaključka o preventivnom dejstvu „metformina“ protiv raka dojke došao analizirajući podatke o 68.000 žena, koje su prošle menopauzu, a učestvovale su u jednom velikom američkom kliničkom istraživanju zdravlja žena.
     
    Pamela Gudvin, stručnjak za rak dojke iz Bolnice Maunt Sinaj u Torontu, ističe da bi „metformin“ zaista mogao da ima s kliničkog stanovišta relevantan efekat u prevenciji te vrste raka, ali da je dotična studija bazirano samo na opservaciji pa bi bilo nužno još jedno, eksperimentalno istraživanje, u kojem bi jedna grupa žena uzimala „metformin“ a druga, kontrolna, ne bi.
     
    Gudvinova s timom kolega trenutno istražuje da li bi se, primenom „metformina“, mogla sprečiti pojava novih tumora kod žena lečenih od raka dojke. Rezultati tog istraživanja mogu da se očekuju za tri do četiri godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE