Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Štetno i samopotamnjivanje?

    Šest medicinskih stručnjaka u oblastima dermatologije, toksikologije i pulmologije tvrde da DHA menja gene raznih tipova ćelija, i da je da hemikalija naročito štetna ukoliko se udahne.
     
    Dr Rej Penetieri, toksikolog i pulmolog na Univerzitetu u Pensilvaniji ističe da o toj temi još ne postoji dovoljno istraživanja, ali da je jasno da većina korisnika sprejeva za samopotamnjivanje u većoj ili manjoj količini udiše DHA.
     
    Ta hemikalija je odobrena za spoljnu upotrebu 1977. kada je korišćena u proizvodnji losiona za potamnjivanje. Takvi losioni nikad nisu bili naročito popularni, budući da su kožu farbali u narandžasto.
     
    Novi sprejevi su veoma popularni i daju mnogo bolje rezultate, ali budući da raspršuju preparate, lako mogu da dovedu do udisanja DHA, za koju Američka agencija za hranu i lekove tvrdi da se ne sme udisati ili gutati.
     
    Takođe, ističe se da korisnici moraju prilikom upotrebe sprejeva da zaštite oči i mukozne membrane, kao i da spreče udisanje.
     
    Ranije se mislilo da DHA ne može da izazove nikakve posledice po zdravlje, budući da reaguje samo sa proteinima na površinskom sloju kože.
     
    Međutim, DHA može da dospe i do unutrašnjih delova kože i otkriveno je da čak 11 odsto nanesene hemikalije apsorbuju žive ćelije kože. Takođe, oko 0,5 odsto svakog nanosa ulazi u krvotok.
     
    Dr Penetieri kaže da je doza štetne hemikalije za jedno do dva potamnjivanja niska da bi ugrozila nečije zdravlje. Ipak, ukoliko neko redovno odlazi na potamnjivanje, nivo DHA u organizmu može da postane opasno visok.
     
    On naglašava da su pluća veliki organ koji služi za apsorbovanje kiseonika i njegovu distribuciju u drugim delovima tela, što se na kraju dešava i sa hemikalijama koje do njih dospeju. Što je još gore, za razliku od kože, ona nemaju zaštitni sloj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE