Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuska predlaže plan za spasavanje Evrope

    Francuska se priprema da na samitu Evropske unije (EU) 28. juna predstavi „pakt stabilnosti“, a njen predsednik Fransoa Oland će pokušti da ubedi ostale evropske lidere da prihvate taj plan za spasavanje Evrope, piše londonski Financiel Times.

    Evropska centralna banka (ECB), prema francuskom predlogu, mora da vrši bankarski nadzor u celoj monetarnoj uniji i redovno sprovodi stres testove banaka.

    Na osnovu rezultata stres testova zvaničnici će odlučivati kojim banakama je potreban dodatni kapital.

    Francuski plan predviđa da Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), novi antikrizni fond vredan 500 milijardi evra koji će početi da funkcioniše u julu, može da bude korišćen za direktnu rekapitalizaciju banaka.

    Zvaničan Pariz smatra da je negativna reakcija tržišta na 100 milijardi evra za spasavanje španskih banaka, jasan znak da EU mora da usvoji sveobuhvatne antikrizne mere.

    Nemačka se u isto vreme protivi da ESM ima pravo da direktno rekapitalizuje banke, smatrajući da su dovoljni već formirani instrumenti u EU.

    Francuska smatra da će ovlašćenje ECB za nadzor najvećih banaka biti prvi korak ka formiranju bankarske unije, objavljeno je na internet strani „Finmarket.ru“ .

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE